Baby's kunnen er ook langer dan een jaar over doen totdat ze aan een stuk doorslapen 's nachts

door Skip

06 Januari 2019

Baby's kunnen er ook langer dan een jaar over doen totdat ze aan een stuk doorslapen 's nachts
Advertisement

Er zijn belangrijke fases in het leven van een baby, waar z'n ouders met grote verbazing naar kijken. De eerste glimlachjes, overstap op vast voedsel, de onzekere stapjes. Maar er is nog een andere mijlpaal waar mama en papa ongeduldig op wachten en wel dat hun kind aan een stuk doorslaapt zonder tussentijds wakker te worden.

Het gebrek aan (kwalitatieve) slaap bij ouders is voor hen geestelijk en lichamelijk belastend. Een kinderarts die zich houdt aan wat gebruikelijk is, geeft 6 maanden aan als de leeftijd waarop een kind meerdere uren achter elkaar zou moeten gaan slapen zodat er geen problemen ontstaan op het gebied van cognitieve ontwikkeling en van taal en motoriek. Maar de realiteit is echter weerbarstiger en slapen meerdere baby's niet zes uur achter elkaar, ook als ze ouder zijn dan zes maanden. Vaak als ze een jaar oud zijn nog. Zijn er dan risico's voor het kind? Een universitair onderzoek heeft voor duidelijkheid gezorgd in de twijfels die ouders hebben.

Advertisement
Evan-Amos/Wikimedia

Evan-Amos/Wikimedia

In het onderzoek, dat een samenwerking is tussen een Canadese en Singaporese universiteit, is er verkend welke verbanden er zijn tussen: nachtrust, psychomotorische en geestelijke ontwikkeling, stemming van de moeder en de gewoontes die er zijn in de borstvoeding.

Volgens de moeders die hebben meegedaan aan de onderzoeken slaapt 38% van de 6 maanden oude baby's nog niet zes uur achter elkaar; haalde 57% nog niet acht uur. Met 12 maanden daalde het percentage van baby's dat geen zes uur slaapt met 28%, maar sliep slechts 43% van hen minstens acht uur.

Er komt dus uit naar voren dat heel vaak een baby tussen de 6 en 12 maanden niet kan slapen zonder 's nachts tussentijds wakker te worden. Onderzoekers hebben echter geen enkel verband gezien tussen slapen met onderbrekingen en het ontstaan van problemen op het gebied van motoriek of op cognitief vlak. Ook de stemming van de moeder na de geboorte lijkt zelfs niet van invloed te zijn op de slaapkwaliteit van de baby.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Tijdens het onderzoek is er echter wel ontdekt dat baby's die 's nachts wakker worden aanzienlijk vaker de borst kregen. Dit kan heel belangrijk zijn om mee te nemen in de analyse van het slaap-waakritme van een baby.

Tussen de regels door valt te lezen in het onderzoek dat ouders de suggestie krijgen om geduldig te zijn en zich niet meer zorgen te maken dan nodig, als hun kind moeite heeft om aan een stuk door te slapen. Het duurt misschien langer dan een jaar, maar het moment dat het zover is, komt voor iedereen.

Bron:

Advertisement