Waarom ruikt regen zo lekker? Daar is een hele precieze verklaring voor - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom ruikt regen zo lekker? Daar is…
Deze vrouw maakt van een eeuwenoude boom een kleine bieb die er magisch uitziet 15 goede nieuwsberichten die in 2018 voorbij zijn gekomen die je waarschijnlijk hebt gemist

Waarom ruikt regen zo lekker? Daar is een hele precieze verklaring voor

429
Advertisement

Zodra het begint te regenen is de eerste reflex om te gaan schuilen. Maar zodra het regenen is gestopt dringt een ander instinct zich op. Hoe vaak ben je wel niet afgekomen op de geur van natte grond en nat gras nadat het heeft geregend? Het is een geur die niet te beschrijven valt, maar iedereen wel goed kent. Waarschijnlijk weten maar weinigen dat het ook een naam heeft: petrichor.

De term is voor het eerst gemunt in 1964 door Australische geologen Isabel Joy Bear en RG Thomas en is afkomstig van het Griekse pétra = steen en ichòr = exsudaat, ook wel "bloed van de goden" genoemd.

foto: pixabay

In het blad Nature gepubliceerde artikel beschrijven de geologen hoe "de geur afkomt van een olie die door enkele planten wordt afgegeven gedurende droogteperiodes." Deze olie worrdt door al het gesteente opgenomen, maar met name door afzettingsgesteente, en als het in contact komt met regen, komt het samen met geosmine vrij, een op bacteriën gebaseerde organische verbinding. Door de verbinding van petrichor en geosmine ontstaat de onmiskenbare geur van regen.

Er is een vergeefse poging gedaan om deze geur te reproduceren in het lab. Ondanks dat de honderden experimenten die wetenschappers hadden gedaan, stopten ze en kwamen ze tot de conclusie dat petrichor meeverandert afhankdelijk van de grond waarop de regen valt. De regen vermengt zich met het de aarde waardoor er luchtbellen ontstaan die als ze knappen, geurdeeltjes vrijlaten in de atmosfeer.

foto: maxpixel

De sterke aantrekkingskracht die de geur van regen heeft komt gedeeltelijk door een dierlijk instinct. Verder speelt er ook een meer emotioneel stukje mee. Volgens een onderzoek dat door hoogleraar R. Meganathan van de Universiteit van Illinois is geleid, is de mix die voortkomt uit geosmine (dat sterk naar aarde, paddenstoel en schimmel geurt) en petrichor, een seintje voor dieren om hen te laten weten dat er water is. Daarnaast kunnen geuren bepaalde prikkelingen veroorzaken en emoties oproepen, zelfs van vroeger, en gaat dit ook op voor de geur van regen.

Klap dus de volgende keer dat het regent je paraplu open en adem diep in en laat je meevoeren door je herinneringen die weer terugkomen door de regenstroom.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt