Zo zouden muziek-iconen die te snel zijn overleden er vandaag uit hebben gezien

door Skip

15 Januari 2019

Zo zouden muziek-iconen die te snel zijn overleden er vandaag uit hebben gezien
Advertisement

Het is moeilijk te zeggen of sommige rocksterren hun roem grotendeels te danken hebben aan hun vroegtijdig overlijden. Dit is geen lullige theorie maar een veronderstelling waar veel experts in geloven. Sterven leek voor rocksterren een must, of meerdere malen bijna dood te gaan, zodat je in de muziekgeschiedenis kan worden opgenomen.

Vandaag, los van wat voor een impact het overlijden heeft gehad op de beroemdheid van enkele zangers in de voorbije jaren, hebben we het geluk dat we naar hun beste muziek kunnen luisteren. Dat we inspiratie halen uit al het goeds wat ze in dit leven hebben achtergelaten. Maar eigenlijk kunnen we nog veel meer doen. We kunnen er namelijk een voorstelling van maken van hoe ze er vandaag uit zouden hebben gezien dankzij de samenwerking tussen het bureau Sachs Media en Phojoe.

via sachsmedia.com

Advertisement

Jim Morrison

Jim Morrison

Jim Morrison was de charismatische zanger en leider van de band The Doors die een aantal nummers hebben gemaakt die voor de meeste verandering hebben gezorgd ooit en het meest poëtisch waren. Hij stierf in 1971 in Parijs, waar hij naartoe ging om weg te gaan van de band en zich uitsluitend te focussen op een carrière als dichter. Hij werd op zijn 27ste levenloos aangetroffen in het hotel waar hij verbleef op 3 juli van datzelfde jaar. Over zijn doodsoorzaak bestaat nu nog veel discussie. Media kregen het bericht pas op 9 juli te horen.

Advertisement

Dennis Wilson

Dennis Wilson

De band waar Dennis Wilson deel van uitmaakte is waarschijnlijk veel bekender, de Beach Boys, pioniers van de surfmuziek in de jaren 60. Hij was drummer in de band, maar vaker zong hij in enkele nummers. Het beroemdste nummer van Wilson als zanger is Do you wanna dance. Na jarenlang te hebben geworsteld met alcohol- en drugsverslaving, kwam hij om bij een ongeluk in 1983 op zijn 39ste.

Bob Marley

Bob Marley

Samen met andere artiesten uit zijn tijd heeft hij de verdienste van reggaemuziek een wereldsucces te maken. Hij was een invloedrijk figuur in politieke gebeurtenissen in het Jamaica van de jaren 70. Hij werd zelfs door Time omschreven als een heuse politieke kracht die tegen de regering was. Bob Marley stierf in Miami na een lang ziekbed op zijn 36ste.

‘Mama’ Cass Elliot

‘Mama’ Cass Elliot

Ellen Naomi Cohen, haar echte naam, was de stem van het kwartet The Mamas and the Papas succes behaalden in de jaren 60. In slechts twee jaar produceerde de groep hele beroemde nummers als California Dreaming. Nadat de band uit elkaar ging richtte ze zich op een soloproductie en op de filmwereld. Op haar 33ste in 1974 kreeg ze een hartaanval.

Janis Joplin

Janis Joplin

Janis Joplin was een uitzonderlijke blueszangeres, wier invloeden nog te horen zijn in de muziek van vandaag van enkele artiesten. Haar solo-optreden tijdens Woodstock in 1969 was er eentje om niet te vergeten. Het jaar daarna stierf ze door een overdosis drugs. Ze was toen 27 jaar.

Advertisement

Kurt Cobain

Kurt Cobain

Kurt Cobain wordt als de beste rockartiest beschouwd van de jaren negentig en hij was zanger en frontman van Nirvana, een Amerikaanse grunge-band. Een jaar na het uitkomen van In Utero, een van hun beroemdste albums, pleegde Cobain zelfmoord in zijn huis in Seattle. Hij was 27 jaar.

John Lennon

John Lennon

John Lennon richtte de band The Quarrymen samen met Paul McCartney en George Harrison op, maar toen Ringo Starre erbij kwam werd de naam van de band veranderd in The Beatles, een naam die werd gekozen door Lennon.

Samen beleefden ze een ongekend succes 8 jaar lang en werd er getourd, waren er onhoudbare menigtes van fans en een reeks nummers die records braken. John Lennon stapte uit de band in 1970 en besloot toen om een solocarrière te beginnen, wat leidde tot het componeren van hist zoals Instant Karma en Imagine. Na een pauze te hebben genomen van muziek om zich te focussen op het grootbrengen van zijn kind, keerde hij weer terug in de muziekscene in 1980. Hij stierf in datzelfde jaar, na in zijn hoofd te zijn geschoten door een labiele fan.

Advertisement

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix wordt gezien als de beste gitarist ooit, en is het zijn verdienste dat hij de muziek van de jaren zestig een ongelofelijke impuls heeft gegeven in de richting van nieuwe muzikaliteit en experimenten. Hij was slechts heel kort muzikaal actief, ongeveer 7 jaar. Hij stierf aan zijn verslaving aan drugs en alcohol in 1971 op zijn 27ste.

Elvis Presley

Elvis Presley

Elvis Presley, door alles en iedereen gekend als de Koning van Rock 'n' Roll, werd letterlijk overweldigd door succes halverwege de jaren 50. Bij elke nieuwe plaat die uitkwam, nam zijn roem toe, zoals That’s Alright, Mama en Love me Tender. Zijn muziekcarrière werd twee jaar onderbroken omdat hij werd opgeroepen voor militaire dienst in 1958. Eenmaal terug, richtte hij zich op optredens in films en het opnemen van soundtracks. Hij stierf in 1977, op zijn 42ste aan een hartaanval op zijn landgoed in Memphis.

Advertisement