De wetenschap legt uit waarom sommige mensen vaak verkouden zijn en anderen niet

Janine image
door Janine

07 Februari 2019

De wetenschap legt uit waarom sommige mensen vaak verkouden zijn en anderen niet
Advertisement

Een verkoudheid kan soms vervelender zijn dan een simpele griep; vooral wanneer het de neiging heeft om regelmatig terug te keren. Degenen die het lijken aan te trekken alsof het magneten zijn, weten het, ze brengen de winter door met het snuiten van hun neus, niezen en hoesten.

Voorraden vitamine C en gember zijn methoden om dit te voorkomen, zonder altijd effectief te zijn; waarschijnlijk omdat, in sommige gevallen, de beste preventie is om bepaalde gewoontes te laten varen. Dat beweert een onderzoek dat stress en verkoudheid met elkaar in verband brengt.

via Cell Reports

Advertisement
De wetenschap legt uit waarom sommige mensen vaak verkouden zijn en anderen niet - 1

Gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports, toont het onderzoek aan dat de frequentie van de verkoudheid afhangt van het aantal "stressfactoren" waaraan de neus en alle luchtwegen worden blootgesteld. Deze vorm van stress, oxidatief genoemd, wordt veroorzaakt door virussen en andere irriterende stoffen, zoals sigarettenrook of pollen, en zou de bescherming tegen het rhinovirus (de hoofdoorzaak van verkoudheid) verminderen.

De auteur van het onderzoek, Dr. Ellen Foxman, verklaarde dat "wanneer de luchtwegen proberen om te gaan met een vorm van stress, ze zich kunnen aanpassen, maar ten koste gaan van vatbaarder worden voor rhinovirusinfecties". Door de cellen van de luchtwegbekleding te analyseren, vonden de onderzoekers nasale cellen die meer resistent waren tegen oxidatieve stress, maar gevoeliger voor het rhinovirus. Om het met de woorden van Foxman te zeggen: "ze overleven de sigaret, maar ze kunnen het virus niet bestrijden, dat zo beter groeit".

De bevinding zou kunnen verklaren waarom rokers meer vatbaar zijn voor rhinovirusinfecties dan niet-rokers. Een nieuwe weg van onderzoek is nu manieren vinden om cellen te beschermen die de luchtwegen begrenzen tegen oxidatieve stress  - en natuurlijk stoppen met roken.

Source:

Advertisement