11 vaardigheden die moeilijk te leren zijn, maar waar je levenslang plezier van zult hebben

Janine image
door Janine

22 Januari 2019

11 vaardigheden die moeilijk te leren zijn, maar waar je levenslang plezier van zult hebben
Advertisement

In het leven stoppen we nooit met leren: we kunnen nooit voorspellen met welke uitdagingen we worden geconfronteerd, en welke vaardigheden we moeten leren om ze te overwinnen. Om de problemen zo veel mogelijk te beperken, kunnen we echter een aantal vaardigheden oefenen die ongetwijfeld nuttig kunnen zijn in het leven, zowel op het werk als op het persoonlijke vlak. We hebben er een paar verzameld, die je zeker interessant zult vinden. Ben je van plan ze allemaal te beheersen?

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Luisteren. Denk je dat het een logisch advies is? Verre van dat! Veel mensen luisteren alleen met hun oren, maar de hersenen zijn ergens anders, met als gevolg dat ze de gesprekspartner onderbreken en slechts een klein gedeelte horen. Oefen om te luisteren zonder te onderbreken, het is een waardevolle vaardigheid!

Slaap beheersen. Ons leven neigt naar chaos - en in sommige opzichten is het juist - maar ernaar streven om voor je slaap te zorgen heeft een immense waarde. Het creëren van avondrituelen en proberen zoveel mogelijk een voldoende hoeveelheid slaap te garanderen, zijn beloftes die elk gebied van het leven belonen.

Weten om hulp te vragen. Vaak uit trots en angst om als zwak beschouwd te worden, vermijden we om hulp te vragen als we in de problemen zitten of overbelast zijn. Grote fout! Om iemands hulp vragen - uiteraard wanneer we het recht hebben om dit te doen - is een grote verdienste en zorgt voor groepssamenwerking.

Moedig jezelf aan. Het feit alleen al van het in zichzelf praten heeft zijn aura van negativiteit verloren: veel psychologische studies hebben de voordelen benadrukt, omdat het toestaat om ideeën te verduidelijken en kracht te geven. Dus laten we de vooroordelen overwinnen en een goed gesprek met onszelf voeren, misschien motiveren we onszelf om bepaalde doelen te bereiken.

Spreken in het openbaar. Velen van ons zouden zich schamen om zich te moeten concentreren op de aandacht van veel mensen, maar het is een goede uitdaging om jezelf te testen. Als je de kans hebt, sla de uitnodiging dan niet af: naderhand zul je uitgelaten zijn en de initiële inspanning zal met meer zelfvertrouwen worden terugbetaald.

Wees consistent. Hoe graag willen we projecten doen? Heel graag. Hoe graag willen we ze tot het einde brengen? Veel minder graag. Consistentie wordt onderschat, maar het is de basis van succes en onze ambities. Om een doel te bereiken, moet men zich inzetten, ook nadat het aanvankelijke enthousiasme is afgezwakt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

 

Je met je eigen zaken bemoeien. Ook als het verlangen om de levens van anderen te kennen en erover te praten niet te stoppen is, moeten we het op afstand houden. Roddelen, of zelfs een onschuldig oordeel over de keuze van iemand anders geven, kan een werkomgeving of een groep vrienden bederven. We praten graag over anderen, we moeten het toegeven, maar we moeten nooit overdrijven.

Empathisch zijn. Hoewel we meestal praten over privé-relaties, is dit vermogen nuttig op elk gebied van het leven. Werk je in de verkoop? Empathie helpt je de behoeften van de koper te begrijpen. Ben je een manager? Hiermee kun je verborgen aspecten van een kandidaat tijdens een interview begrijpen. Ben je freelancer? Het is handig voor je om naar de behoeften van je klanten te luisteren en ze in gedachten te houden. Het ontwikkelen van empathie vereist oefening en het kost energie, maar het loont absoluut.

Weten wanneer je moet zwijgen. Als oprechtheid en natuurlijkheid kenmerken zijn die over het algemeen erg populair zijn op het gebied van vriendschap, is dit niet altijd het geval op andere gebieden, zoals het bedrijfsleven of familie. Streef er zo nu en dan naar om je mond te houden, en als je dat niet kunt, probeer dan tenminste te leren van negatieve ervaringen.

Leer of spreek een vreemde taal. Hoewel het zich rond een tafel bevinden, omringd door landgenoten, veel comfortabeler en ontspannener is dan in gesprek te zijn met buitenlanders, zou het het beste zijn om je vaardigheden te testen. Het kennen van een tweede taal brengt niet alleen voordelen op het werk, maar stimuleert ook het brein en de nieuwsgierigheid.

Organiseer je tijd. Ook al zien de meeste mensen in het dagelijks leven de onbedwingbare drang om zich op hun werk te storten, is dat niet de juiste manier. Plannen - door lijsten, deadlines en wekkers - vereist wat meer inspanning, maar het levert tastbare resultaten (en ze zullen vele verwijten besparen, als je een werknemer bent).

Advertisement