Een jongen overlijdt na het eten van pasta die te lang op kamertemperatuur is blijven staan

Janine image
door Janine

03 Februari 2019

Een jongen overlijdt na het eten van pasta die te lang op kamertemperatuur is blijven staan
Advertisement

Dit is het waargebeurde verhaal van een 20-jarige Belgische student, die tragisch eindigde als gevolg van een wijdverspreide gewoonte: die van het vantevoren bereiden van maaltijden.

De jongen, waarschijnlijk om tijd en geld te besparen, bereidde op zondagen altijd een grote hoeveelheid pasta, die hij de daaropvolgende dagen opat, opwarmde en er een saus aan toevoegde. Helaas werd het bereide voedsel niet goed bewaard en de droevige ontwikkelingen van het verhaal zijn het gevolg.

via Journal of Clinical Microbiology

Advertisement
Quinn Dombrowski/Flickr

Quinn Dombrowski/Flickr

Op een dag warmde de jongen wat spaghetti op, voegde wat saus toe en at het op: de smaak was vreemd, maar dat lag volgens hem aan de saus. Vervolgens ging hij de deur uit om te gaan sporten, 30 minuten later begon hij buikkrampen te krijgen, hoofdpijn en misselijkheid; toen hij thuiskwam begon hij last te krijgen van zijn maag en darmen, maar hij vond het niet nodig de dokter te bellen: hij dronk wat water en ging slapen, omdat hij dacht dat het indigestie was.

Helaas was dat niet zo. De volgende ochtend maakten de ouders zich zorgen omdat hij niet op school was gekomen en om 11 uur gingen ze hem zoeken: toen ze hem vonden, was de jongen al dood.

Advertisement
Marco Verch/Flickr

Marco Verch/Flickr

Daaropvolgende onderzoeken hebben duidelijk gemaakt dat de dood plaatsvond om 4 uur in de ochtend, ongeveer 10 uur na het eten van de spaghetti. De oorzaak? Lever-necrose veroorzaakt door, zoals later door het National Reference Laboratory for Food-borne Outbreaks wordt gerapporteerd, Bacillus cereus.

Het is een pathogene bacterie die giftige stoffen produceert die verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging. Het wordt vaak aangetroffen in aarde en stof, maar kan voedingsmiddelen besmetten op basis van rijst en, meer zelden, pasta's of andere voedingsmiddelen die niet snel zijn afgekoeld na het koken of niet goed worden bewaard.

Bacillus cereus vergiftingen komen zeer vaak voor, en meestal gaan de symptomen binnen 24 uur over. Het geval van deze jongen was bijzonder ongelukkig, omdat het monster pasta veel toxines bevatte. Maar we kunnen er zeker iets van leren: etenswaren, ook al zijn deze niet gekruid, zijn een ideale omgeving voor bacteriële proliferatie. Het consumeren ervan, als het niet op de juiste manier bewaard wordt, kan verrassend schadelijk zijn voor ons lichaam.

Advertisement