Deze Nieuw-Zeelandse supermarkten hebben bijna volledig de verpakkingen van de groente en fruit-afdeling verwijderd

Janine image
door Janine

03 Maart 2019

Deze Nieuw-Zeelandse supermarkten hebben bijna volledig de verpakkingen van de groente en fruit-afdeling verwijderd
Advertisement

Terwijl een groot deel van de wereld blijft praten over het probleem van plastic zonder praktische oplossingen te vinden, zijn er ook mensen die de handen uit de mouwen steken en wat risico nemen om een echte stap in de richting van een wereld zonder plastic te zetten. Deze categorie omvat de moedige Nieuw-Zeelandse campagne waartoe een reeks supermarkten zijn toegetreden, sterk gemotiveerd om het verschil te maken tussen vervuiling en milieubescherming.

Hun idee is om plantaardige producten vrijwel volledig plasticvrij te verkopen, dat wil zeggen zonder zakjes, trays en omhulsels die op de groente- en fruitafdeling te vinden zijn.

Advertisement
barnimages.com / Flickr

barnimages.com / Flickr

Een van de zakenmannen van dit initiatief, Nigel Bond, onderstreepte hoe de consumentenervaring kan worden veranderd: als je de winkel binnenloopt, ruik je de geur van groenten en fruit, van de frisse citroen tot de zomerse geur van een paprika. Misschien is dit ook waarom, na het initiatief, de verkoop van sommige producten zoals verse ui met 300% is toegenomen.

Met het verkennen van verschillende plasticvrije ketens, vooral in de VS, wilde Bond deze innovatie ook naar zijn land brengen. Hij begon het te bespreken met de partners en de leveranciers en er werd enthousiast gereageerd, ondanks de risicomarge.

Na een periode van planning zijn ze verder gegaan met het maken van nieuwe koelsystemen voor de producten en een systeem dat door middel van een fijne nevel erin slaagt producten vers te houden die de verspreiding van bacteriën voorkomen.

De weinige producten die een bakje nodig hebben, zoals bosbessen of paddenstoelen, worden in recyclebare of zeer lage impact dozen, zoals kartonnen dozen, verpakt.

Advertisement
Deze Nieuw-Zeelandse supermarkten hebben bijna volledig de verpakkingen van de groente en fruit-afdeling verwijderd - 2

Het project maakt deel uit van een reeks initiatieven, zoals het verbieden van plastic tassen in de detailhandel, waardoor Nieuw-Zeeland een van de meest vooruitstrevende landen is op het gebied van milieubescherming. En afgaand op de piek in de verkoop van groenten en fruit, lijken klanten deze fascinerende "terugkeer naar het verleden" te waarderen...

Advertisement