Mensen die altijd klagen, zijn schadelijk voor je gezondheid

Janine image
door Janine

15 Februari 2019

Mensen die altijd klagen, zijn schadelijk voor je gezondheid
Advertisement

Iedereen kent wel iemand die altijd klaagt. Het maakt niet uit of er iets echt verkeerd gaat of niet, dit soort mensen zullen altijd een reden vinden om zich slachtoffer te voelen en er bij iemand over te klagen. Andere keren kan het gebeuren dat wij het zijn die over alles klagen.

Er zijn verschillende tests die aantonen dat wanneer klagen een gewoonte wordt het de gezondheid is die de gevolgen betaalt. Dit is het effect op de hersenen en het welzijn van dit vervelende gedrag dat we hebben of die sommige mensen om ons heen hebben.

via psychologytoday.com

Advertisement
pixabay

pixabay

Altijd gehoor geven aan negatieve gedachten en emoties leidt tot gevolgen voor de gezondheid die ook tot iets serieus kunnen leiden: het beïnvloedt bepaalde hersenfuncties en psychofysisch welzijn.

Op de lange termijn vervangen negatieve gedachten volledig de positieve: dit heeft niet alleen consequenties voor sociale relaties, maar ook voor het functioneren van de hersenen zelf. Het is alsof elke keer dat we klagen, het brein die gemoedstoestand als referentie neemt om te reageren op vergelijkbare toekomstige situaties.

Klagen kan ook directe gevolgen hebben voor de capaciteit van het geheugen: sommige magnetische resonanties hebben een vernauwing van de hippocampus vastgesteld bij mensen die gewend zijn te klagen, dat is het gebied van de hersenen dat vele cognitieve functies reguleert, inclusief het geheugen. Een kleinere afmeting van de hippocampus resulteert in een slecht geheugen en een slecht aanpassingsvermogen aan nieuwe situaties.

Bovendien, wanneer negatieve gevoelens belangrijker zijn dan positieve, komt er meer cortisol vrij in het lichaam: het is een hormoon dat verantwoordelijk is voor problemen met slapeloosheid, depressie, metabolisme en gekoppeld aan hartziekten. Het is geen toeval dat cortisol ook wel een "stresshormoon" wordt genoemd.

Advertisement

5 manieren om te stoppen met klagen

5 manieren om te stoppen met klagen

pixabay

 

Het is duidelijk dat om alle problemen die zojuist zijn besproken te voorkomen, het noodzakelijk is om de houding van altijd te klagen te laten varen. Maar hoe doe je dat? Experts hebben 5 punten geïdentificeerd die kunnen helpen om een beslist positiever perspectief te krijgen:

1. Maak onderscheid tussen klagen en een opmerking maken. Beperk jezelf tot het maken van een objectieve waarneming (buiten regent het, bijvoorbeeld), zonder iets persoonlijk toe te voegen (... ik haat het om op deze plaats te zijn als het regent), het helpt om niet altijd de focus op jezelf te leggen.

2. Let op wanneer en hoeveel je klaagt. Allereerst is het noodzakelijk om te begrijpen hoe het een gewoonte is geworden om te klagen.

3. Neem afstand van "klagers". In sommige gevallen eindig je dat je overal over klaagt omdat een ander persoon het ook doet. Omgaan met minder negatieve mensen kan je helpen om je houding te veranderen.

4. Verander negatieve gedachten in positieve. Als je zegt "ik heb een hekel aan het verkeer wanneer ik naar mijn werk ga", probeer er dan aan toe te voegen "maar ik heb tenminste een baan". Het is een geweldige manier om ermee te stoppen alles zwart te zien.

5. Schakel over van "Ik moet" naar "Ik doe". Elke keer als we zeggen "ik moet dit doen" is het alsof iemand ons een verplichting oplegt. Zeggen "ik ga vandaag naar de sportschool" in plaats van "Ik moet naar de sportschool" zal alles als een persoonlijke keuze laten lijken.

Dus, als er mensen in de buurt zijn die niets anders doen dan de hele dag klagen, of als je in deze vicieuze cirkel terecht bent gekomen, dan moet je gewoon je leven in eigen handen nemen en het dat vleugje positiviteit geven, het kan nooit kwaad!

Advertisement