Hoe werkt het nieuwe medicijn "paard van Troje", dat kankercellen van binnenuit doodt

Janine image
door Janine

21 Februari 2019

Hoe werkt het nieuwe medicijn "paard van Troje", dat kankercellen van binnenuit doodt
Advertisement

De naam waarmee het werd benoemd, spreekt tot de verbeelding en de wetenschappelijke gemeenschap is erg hoopvol: het "paard van Troje", een antitumorgeneesmiddel dat cellen van binnenuit kan doden en dat een geldig alternatief zou zijn voor momenteel wijdverspreide therapieën, vooral voor patiënten die resistentie ontwikkelen.

De echte naam is tisotumab vedotin (TV genoemd) en is effectief op zes verschillende soorten tumoren. Menselijke tests zijn momenteel aan de gang, met zeer bemoedigende resultaten.

Advertisement
Hoe werkt het nieuwe medicijn "paard van Troje", dat kankercellen van binnenuit doodt - 1

De naam "paard van Troje" suggereert dat het medicijn kankercellen van binnenuit kan vernietigen, net als de Griekse strijders in het Homerische gedicht: tisotumab vedotin werkt in feite door het vrijgeven van een giftige stof die cellen van binnenuit doodt, en is effectief tegen blaaskanker (27%), baarmoederhalskanker (26,5%), eierstokkanker (14%), slokdarmkanker (13%), niet-kleincellige longkanker (13%) en baarmoederkanker (7%).

De resultaten van de tests (waarbij tot nu toe ongeveer 30 patiënten betrokken waren) hebben het medicijn toegelaten om naar het tweede niveau van experimenteren over te gaan, met name voor baarmoederhalskanker, waartegen de onderzoekers de meest duidelijke effecten hebben opgemerkt. Een nieuwe testcyclus is gepland voor een grotere steekproef (120 patiënten) om de werkzaamheid van het geneesmiddel verder te testen en de bijwerkingen (misselijkheid, bloedneus, vermoeidheid en problemen met het gezichtsvermogen) te analyseren om ze te verlichten.

De onderzoekers zijn erg enthousiast over de werkingsmethode van het medicijn, dat niet alleen effectief kan zijn tegen dit soort tumoren, maar de bestaande behandelingen voor andere soorten ziekten kan aanvullen en de deur opent naar een nieuwe reeks van cross-over experimenten. We hopen meer over dit innovatieve "paard van Troje" te horen.

Advertisement