De fotografische vallen onthullen een bloeiende dierlijke activiteit in het rode gebied van Tsjernobyl

Janine image
door Janine

16 Februari 2019

De fotografische vallen onthullen een bloeiende dierlijke activiteit in het rode gebied van Tsjernobyl
Advertisement

De kernramp in Tsjernobyl heeft niet alleen een diepe wond in het leven en herinneringen van miljoenen mensen veroorzaakt, maar heeft ook een groot deel van Noord-Oekraïne (destijds een deel van de USSR) verwoest. Sinds 1986 is de regio rond de ontplofte centrale verlaten en werd het ontstaan van wat de "uitsluitingszone" wordt genoemd gesanctioneerd.

Sindsdien zijn er maar weinig waaghalzen geweest die het van binnen hebben bekeken, maar elke keer - vooral in de afgelopen jaren - waren de onthullingen verrassend, vooral op faunistisch niveau.

via sciencedirect.com

Advertisement
UGA - Università della Georgia

UGA - Università della Georgia

Al in 2015 hadden alle belangrijke naturalistische media opgetogen de aanwezigheid van bloeiende gemeenschappen van elanden, everzwijnen, reeën en wolven binnen de uitsluitingszone meegedeeld, maar vandaag zijn die nieuwsberichten verrijkt dankzij nieuwe fotografische documentatie.

De geleerden hebben fotografische vallen geplaatst op de open wateren van de Pripyat-rivier en in de nabijgelegen irrigatiekanalen, waar ze vis hebben aangeboden als aas. Het wachten en het werk hebben hun vruchten afgeworpen: binnen een week werd 98% van de viskarkassen door roofdieren en aaseters van verschillende soorten opgegeten.

In het bijzonder zijn 15 soorten geïdentificeerd (5 vogels en 10 zoogdieren), waaronder de otter, de rode vos, de nerts, de Vlaamse gaai en de zeearend.

Kortom, zelfs als dat gebied van 2.500 vierkante kilometer altijd verbonden zal zijn met van de meest verwoestende rampen in de geschiedenis, lijkt het erop dat de natuur het verleden langzaam "vergeet" om terug te keren naar een bloeiende toekomst van het leven.

Advertisement