Niemand kan het verborgen dier zien voordat het beweegt en zijn aanwezigheid onthult

Janine image
door Janine

27 Maart 2024

Niemand kan het verborgen dier zien voordat het beweegt en zijn aanwezigheid onthult
Advertisement

Op deze stam lijkt alleen een klein insect te zitten, maar dat is niet het geval: er zit een perfect gecamoufleerd dier dat niemand ziet. Wat is het?

De bladstaartgekko, de hagedis van Madagaskar

De bladstaartgekko, de hagedis van Madagaskar

wildliferescuers/Instagram

Een video die op Instagram verscheen, verbaasde gebruikers, verwonderd over een dier dat onverslaanbaar kon zijn in de kunst om zichzelf te camoufleren met de omgeving. In dit geval de tak van een boom. Het gaat om de bladstaartgekko, een nachtelijke hagedis die typerend is voor de bossen van Madagaskar en de eilanden in Zuidoost-Afrika, in de Indische Oceaan.

De naam is precies te danken aan de staart, die de vorm heeft van een blad en een werkelijk uniek kenmerk heeft: sommige soorten kunnen hem in gevaarlijke omstandigheden laten "vallen", zodat de gekko zich beter kan verstoppen en zich vervolgens kan regenereren in veiliger situaties. Ze worden ook wel platstaartgekko's genoemd, ze hebben een lang, dun, plat lichaam en behoren tot de grootste hagedissen ter wereld. De kleur kan variëren afhankelijk van de soort, maar varieert meestal van lichtbruin met groene tinten tot een meer grijzige tint, terwijl de ogen vaak goud- of zilverkleurig zijn met rode strepen.

Advertisement

De bladstaartgekko vangt het insect

De bladstaartgekko vangt het insect

wildliferescuers/Instagram

Hun kleur is het winnende wapen, waardoor deze wezens perfect opgaan in de omringende omgeving en de kleuren van het bos. Stammen, takken en bladeren zijn de perfecte schuilplaatsen om overdag uit te rusten en te ontsnappen aan mogelijke roofdieren. Hun dieet is voornamelijk gebaseerd op ongewervelde insecten en in het filmpje dat op sociale media wordt gedeeld, kun je een van deze exemplaren in actie zien.

In de video wordt namelijk een insect met lange scharen op een ogenschijnlijk vrije schors geplaatst. Na een paar seconden trekt iets echter je aandacht: de bladstaartgekko manifesteert zich en onthult zijn aanwezigheid. Aanvankelijk opent hij zijn ogen wijd, aangetrokken door de komst van zijn prooi, en onmiddellijk daarna maakt hij zich met een snelle sprint los van de stam om op het insect te springen. Niemand had zijn aanwezigheid kunnen opmerken, en zeker niet het arme ongewervelde dier! Het is onmogelijk om niet gefascineerd te zijn door dit verrassende wezen, dat de verbazing van het web heeft gewekt.

De bladstaartgekko, onmogelijk te zien

Gebruikers stroomden in groten getale naar het gedeelte voor het commentaar en uitten hun ongeloof: "Wat een fantastisch dier!", "Ongelooflijke camouflage!", "Ik had het niet verwacht!”, schreven velen, terwijl sommigen de video meerdere keren hebben moeten bekijken: “Mij houd je niet meer voor de gek! (na het 7-8 keer bekijken van de video)".

Een gebruiker maakt een merkwaardige vergelijking: "Mijn vriendin als ze het woord 'boba' hoort", verwijzend naar het Aziatische drankje dat de wereld verovert, en een ander identificeert zich met het kleine ongelukkige wezentje: "Als ik een insect was, zou dit mijn laatste wandeling zijn geweest!”.

“Ik vind het geweldig dat ik het niet zag”, schreef iemand anders, gevolgd door een andere gebruiker: “Ik zag het pas toen het bewoog.” Aan de andere kant is het, zoals velen hebben opgemerkt, een perfecte camouflage: de bladstaartgekko is niet alleen een bekwaam roofdier met een suggestief uiterlijk, maar ook een onbetwiste kampioen in camoufleren. De zoveelste fantastische “magie” van de natuur: hoeveel mensen zouden het verrassende vermogen ervan willen bezitten?

Advertisement