Wetenschappers hebben een lijst van 15 dingen opgesteld die het meest gerelateerd zijn aan kanker

Janine image
door Janine

20 Februari 2019

Wetenschappers hebben een lijst van 15 dingen opgesteld die het meest gerelateerd zijn aan kanker
Advertisement

Samen met hartziekten is kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Het gevaar ervan ligt in het feit dat het geen signaal kan afgeven, zo niet in een vergevorderd stadium waarin het moeilijk is om de ziekte te behandelen. Tot op heden zijn er verschillende therapieën beschikbaar, maar geen enkele is 100% in staat kanker te verslaan.

Ontelbare stoffen waarmee we in contact komen, zijn gerelateerd aan kanker; sommige van deze zijn dagelijks aanwezig en het is goed om het gebruik ervan te matigen, indien mogelijk. Wetenschappers hebben een lijst gemaakt van 15 dingen die nauwer gerelateerd zijn aan kanker dan andere.

Advertisement
pixabay

pixabay

1. Suiker. Suiker is altijd een vijand van diabetes geweest, maar wetenschappers hebben gezien dat dit ingrediënt een fundamentele rol speelt bij de ontwikkeling van kanker: kankercellen gebruiken in feite suiker als brandstof om te groeien en zich te vermenigvuldigen.

2. Verfijnde voedingsmiddelen. Onlangs is gebleken dat industriële voedingsmiddelen - die verpakt zijn in plastic, gevuld met kleurstoffen en conserveermiddelen waardoor ze maanden of jaren meegaan - de kans op het ontwikkelen van kanker vergroten.

3. Tabak. Sigaretten bevatten gemiddeld 70 kankerverwekkende chemische ingrediënten. Niet-rokers lopen ook risico als ze dagelijks passieve rook inademen.

4. Blootstelling aan de zon. Zonnebaden zonder enige bescherming of onder bruiningslampen liggen is zeer riskant die verband houden met melanoom, oftewel huidkanker.

Advertisement
pexels

pexels

5. Chemische stoffen op de werkplek. Bij sommige beroepen staat men dagelijks bloot aan kankerverwekkende chemicaliën. Hiertoe behoren de werknemers die aluminium bewerken, degenen die zich bezighouden met verven (schilders en kappers) - en poeders (bijvoorbeeld nagelstylisten en timmerlieden).

6. Nachtwerkers. Degenen die 's nachts of uren in het donker werken, kunnen het circadiane ritme van slapen en waken in gevaar brengen, waardoor het risico op kanker toeneemt.

7. Arseen. Het is een natuurlijk stof die van nature voorkomt maar die, indien in grote hoeveelheden ingenomen, kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Het wordt meestal gevonden in drinkwater: naar schatting drinken 140 miljoen mensen in 50 verschillende landen water met een hoog gehalte aan arseen.

8. Aangebrand, gegrild of gerookt voedsel. Over het algemeen zijn alle voedingsmiddelen die worden blootgesteld aan een vrije vlam ongezond. Vooral het vlees, door de productie van bepaalde kankerverwekkende stoffen bij hoge temperaturen. Verwerkt vlees (worsten, knakworsten, hotdogs...) zijn ook gerelateerd aan kanker, vanwege de ingrediënten die de houdbaarheid verlengen of de smaak accentueren.

9. Glyfosaat. Een van de meest gebruikte onkruidverdelgers ter wereld bevat glyfosaat, een chemische stof die verband houdt met non-Hodgkin-lymfoom.

10. Obesitas. Zwaar overgewicht hebben stelt je bloot aan een groter risico op het ontwikkelen van kanker van de dikke darm, het rectum, borsten, de slokdarm en de pancreas.

www.quotecatalog.com/Flickr

www.quotecatalog.com/Flickr

11. Erfelijkheid. Tumoren kunnen van de ene generatie op de andere worden doorgegeven als de tumorinformatie aanwezig is in menselijke voortplantingscellen.

12. Luchtvervuiling. Inademing van roet en andere deeltjes in de vervuilde lucht hebben te maken met de ontwikkeling van kanker.

13. Plastic. Dit materiaal is gevaarlijk voor de gezondheid, vooral als de componenten worden overgebracht naar voedsel. Bisfenolen zijn bijvoorbeeld verwant aan borst- en prostaatkanker.

pixabay

pixabay

14. Voedingsmiddelen met acrylamide. Deze stof wordt gebruikt om aan sommige voedingsmiddelen een goudbruin laagje te geven. Het kan worden gevonden in koffie, brood en patat.

15. Anticonceptiepil. Een veel besproken onderwerp, maar sommige studies tonen een hoger risico op borstkanker aan, als gevolg van een grotere blootstelling van het lichaam aan de hormonen oestrogeen en progesteron.

Advertisement