Een asteroïde raken die op weg is naar de aarde: NASA zal de eerste interplanetaire "verdedigings" -test uitvoeren - Curioctopus.nl
x
Een asteroïde raken die op weg is naar…
12 waarheden over fitness waarvan het goed is om te weten wanneer je je inschrijft op de sportschool Een jongen ziet een vreemd

Een asteroïde raken die op weg is naar de aarde: NASA zal de eerste interplanetaire "verdedigings" -test uitvoeren

22 Februari 2019 • Door Janine
4.858
Advertisement

Jarenlang hebben sciencefictionboeken en de door hen geïnspireerde films een cruciale vraag opgeworpen: wat zou er gebeuren als een gigantische asteroïde het aardoppervlak zou raken? Zou de bestaande soort permanent worden vernietigd, zoals de dinosaurussen dat hebben meegemaakt?

De National Aeronautics and Space Administration (NASA) en de European Space Agency (ESA) zijn beide klaar om een verdedigingssysteem te gebruiken dat elke impact van asteroïden op aarde kan voorkomen. De test waaraan de twee werken, heet DART, dat behalve een pijl in het Engels, ook het acroniem is voor Double Asteroid Redirection Test (Dubbele asteroïde omleidingstest).


foto: Max Pixel

De test bestaat uit het raken met een sonde de asteroïde genaamd Dydimos en zijn satelliet, Dydimoon (maan van Dydymos). De asteroïden, zo groot als de piramide van Cheops en reizend met ongeveer 19 mijl per seconde, bedreigen de aarde helemaal niet: op het dichtstbijzijnde punt passeren ze onze planeet ongeveer 7 miljoen kilometer; en het is precies om deze reden dat NASA en ESA ze hebben gekozen.

Op dit moment is de test nog in een voorbereidingsfase: de sonde zal worden gelanceerd in de ruimte tussen 2020 en 2021 en de asteroïden moeten rond 2022 worden geraakt. Daarna zal een vliegtuig van de ESA, bekend als Hera, naar Dydimos en Dydimoon worden gestuurd om de effecten van de impact van de sonde op de twee asteroïden te bestuderen. Zoals Michael Küppers, onderzoeker van het Hera-project voor ESA, heeft gezegd, is de bedoeling van de test te begrijpen hoe de impact van de sonde het traject van de asteroïden kan veranderen, zodat beter kan worden begrepen of deze techniek ook kan worden gebruikt voor grotere asteroïden, waardoor we de zekerheid hebben dat we onze planeet kunnen beschermen, indien nodig.

Een mogelijke impact van Dydimos op de aarde zou in feite een hele stad kunnen vernietigen, maar zou het leven op aarde niet in gevaar brengen, terwijl een grotere asteroïde een deel van onze planeet zou kunnen vernietigen of op zijn minst het klimaat in de wereld zou kunnen veranderen.

Op dit moment weten we echter niet zeker over hoe de test kan verlopen en of deze nuttig zal zijn tegen bedreigingen die veel dichterbij en gevaarlijker zijn. Het enige wat overblijft is om je vingers te kruisen, en hopen dat de asteroïden wegblijven en, misschien, zeer resistente helmen te dragen.

Tags: WetenschapRuimte
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt