Na meer dan 100 jaar is er een uitgestorven reuzenschildpad op de Galapagos verschenen

Janine image
door Janine

14 Maart 2019

Na meer dan 100 jaar is er een uitgestorven reuzenschildpad op de Galapagos verschenen
Advertisement

Tegenwoordig zijn we steeds meer gewend aan het ontvangen van alarmerende berichten over het milieu en over hoe de flora en fauna in toenemende mate worden bedreigd door menselijk handelen. Het zal ook om deze reden zijn dat wanneer uiteindelijk goed nieuws binnenkomt, dit met groot enthousiasme en hoop wordt verwelkomd.

De laatste heeft betrekking op de Galapagos-archipel, een echt paradijs op aarde, uitgeroepen tot Werelderfgoed vanwege de rijkdom van zijn dieren- en plantensoorten: hier op het eiland Fernandina is een vrouwtje van een reuzenschildpad ontdekt, die al 100 jaar als uitgestorven werd beschouwd.

Advertisement

Zijn wetenschappelijke naam is Chelonoidis phantasticus; het laatst bekende exemplaar werd 112 jaar geleden gevonden op hetzelfde eiland van de Galapagos; daarna werd de reuzenschildpad niet meer gezien. Op 20 januari 2019 hebben de wetenschappers van de Galapagos Conservancy - een vereniging zonder winstoogmerk die zich bezighoudt met het behoud van het natuurlijke erfgoed van de archipel - dit ongelooflijke exemplaar van de reuzeschildpad ontdekt.

De directeur van het Giant Tortoise Restoration Initiative, Wacho Tapia, begroette deze geweldige ontdekking met vreugde: "Het behoud van de reuzeschildpadden op de Galapagos is al 29 jaar mijn wereld en ik ben betrokken geweest bij vele emotionerende gebeurtenissen. De emotie die ik nu voel is onbeschrijflijk. Een levende Chelonoidis phantasticus op het eiland Fernandina vinden is misschien wel de belangrijkste ontdekking van de eeuw".

Advertisement

"Er werd gedacht dat de schildpadden al meer dan een eeuw uitgestorven waren op Fernandina, dus deze ontdekking is echt monumentaal", zeggen de onderzoekers met verrukking. Het schildpad werd naar een gespecialiseerd centrum op het eiland Santa Cruz gebracht om te worden onderworpen aan een veterinair bezoek, om andere details, met name de leeftijd, te onthullen. "Nu wachten we op bevestiging van de genetische oorsprong van dit vrouwtje. Ze is oud, maar ze leeft", aldus de wetenschappers.

Maar het goede nieuws houdt hiermee niet op: het lijkt erop dat de gevonden schildpad niet de enige reuzenschildpad is die nog leeft. Dit hebben de onderzoekers van de Galapagos Conservancy verondersteld, gebaseerd op sporen en overblijfselen van uitwerpselen die aanwezig zijn op de vindplaats.

We hopen dat ze gelijk hebben, en dat we binnenkort een herbevolking van deze oude soort kunnen zien.

Advertisement