Voor het eerst sinds meer dan 100 jaar is een zwart luipaard in de natuur gespot

Janine image
door Janine

12 Maart 2019

Voor het eerst sinds meer dan 100 jaar is een zwart luipaard in de natuur gespot
Advertisement

Iedereen die de boeken van Rudyard Kipling heeft gelezen of de animatiefilm van Disney over de avonturen van Mowgli heeft gezien, zal het karakter in gedachten hebben van Bagheera, de katachtige die Mowgli tegen zijn vijanden, in de eerste plaats Shere Khan, beschermt. Bagheera maaakte indruk vanwege zijn behendigheid, zijn elegantie en maakte ons bang toen hij bungelde en zijn tanden liet zien aan de vijand. En hij was duidelijk opvallend vanwege de ravenzwarte kleur.

via Will Burrard-Lucas

Advertisement
Davidvraju/Wikimedia

Davidvraju/Wikimedia

Bagheera wordt door Kipling omschreven als de "zwarte panter" en we hebben allemaal de naam panter in verband gebracht met een raafkleurige katachtige. In werkelijkheid vertegenwoordigt de zwarte panter geen ras, maar een mutatie van het gen van sommige katachtigen, vooral luipaarden, die in zeer zeldzame gevallen niet verschijnen met hun geeloranje mantel met zwarte vlekken, maar met een bijna geheel donkere mantel. Het is zeer zeldzaam om een zwarte jaguar te ontmoeten; en dit is precies wat Will Burrard-Lucas ertoe bracht een reis naar Laikipia, in Kenia te maken.

Advertisement

In een interview met de National Geographic zei de Engelse fotograaf dat het fotograferen van een zwart luipaard zijn droom was sinds zijn jeugd. Een moeilijke taak, gezien het feit dat het 110 jaar geleden was dat de zwarte panter vereeuwigd werd.

Na dagen onderzoek en het gebruik van speciale fotografische technieken zoals op afstand bestuurbare camera's en "valcamera's" die met beweging werden geactiveerd, slaagde Burrad-Lucas erin een zwart luipaard met een groter luipaard met gewone kleur te fotograferen, waarschijnlijk de moeder van de panter.

Dit is geweldig nieuws voor liefhebbers van deze zeer speciale en zeldzame dieren, omdat velen geloofden dat er geen spoor meer van te vinden was.

Tambako The Jaguar/Flickr

Tambako The Jaguar/Flickr

We blijven achter met de charme van de foto's (die Burrad-Lucas heeft geüpload naar zijn website: http://www.burrard-lucas.com/) en de emotie om Bagheera in vlees en bloed te zien.

Advertisement