7 fysieke problemen gerelateerd aan overmatig gebruik van de smartphone die we nooit moeten onderschatten - Curioctopus.nl
x
7 fysieke problemen gerelateerd aan…
De middeleeuwse Op de sociale netwerken is een nieuwe milieu

7 fysieke problemen gerelateerd aan overmatig gebruik van de smartphone die we nooit moeten onderschatten

18 Maart 2019 • Door Janine
2.015
Advertisement

Heb je ooit gezwollen en rode ogen voordat je gaat slapen? Heb je vaak pijn aan je schouders en vingers? Heb je ooit de indruk gehad dat je de vibratie van je smartphone voelde en je je realiseerde dat er geen melding was binnengekomen?

Je weet het misschien niet, maar je kunt last hebben van een van de volgende kwalen door het overmatige gebruik van je mobiele telefoon, het technologische apparaat dat het meest wordt gebruikt door de bewoners van onze planeet.

Afhankelijkheid van de smartphone

Een recente studie heeft aangetoond dat studenten van de Europese Unie minstens tien uur voor hun mobiele apparaat doorbrengen; veel meer dan de tijd die ze gebruiken bij het communiceren met vrienden of familieleden.

Een ander belangrijk experiment heeft in plaats daarvan geanalyseerd hoe ten minste 3 van de 5 smartphonebezitters niet kunnen nalaten hun meldingen op hun mobiele telefoons te controleren met een tijdsinterval van 60 minuten. Dit komt omdat, volgens deskundigen, ons lichaam bij het ontvangen van een melding dopamine en serotonine afgeeft, chemische stoffen die in verband staan met de staat van geluk, en daarom heeft ons lichaam het voortdurend nodig.

Ontwenningssyndroom van de mobiele telefoon

Een studie onthulde dat het zichzelf de mobiele telefoon of computer gedurende ten minste een dag bewust te ontnemen, in de meeste gevallen leidt tot lichamelijke en geestelijke ziekten, paniek, verwarring en een gevoel van wijdverbreide isolatie.

Advertisement

Pijn aan de schouders

Het aantal jonge mensen dat last heeft van scoliose of pijn aan de wervelkolom is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Volgens een recente statistiek lijdt ongeveer de helft van de jonge mensen die een smartphone bezitten aan dit probleem vanwege de permanent gebogen positie die niets anders doet dan druk uitoefenen op de wervelschijven.

Wist je dat deze verkeerde lichaamspositie tot 22 kg op de menselijke wervelkolom kan accumuleren?

Occipitale neuralgie

Occipitale neuralgie is een extreem wijdverbreid symptoom onder obsessieve smartphonebezitters. Dit is een neurologische aandoening die optreedt wanneer de grote achterhoofdzenuw, die verantwoordelijk is voor de hoofdhuid en de mobiliteit van de nek, verslechtert.

Neuralgie veroorzaakt wijdverspreide symptomen zoals ernstige hoofdpijn en migraine.

Slaapproblemen

Volgens een onderzoek dat in september 2015 werd gepubliceerd, slaapt 63% van de smartphonebezitters tussen 18 en 29 jaar met hun apparaat in hun handen en gebruiken ze het scherm van de mobiele telefoon daarom in de duisternis van hun slaapkamer voordat ze gaan slapen, wat een negatief effect kan hebben op de regelmaat van de slaap.

Slaaptekort remt de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het circadiane ritme van mensen.

Advertisement

Verslechtering van het gezichtsvermogen

Als een gevolg van het vorige probleem kan frequente blootstelling aan het licht van het scherm van de mobiele telefoon na verloop van tijd ook ernstige schade aan het netvlies van het oog veroorzaken.

Uit recent onderzoek is gebleken dat 55% van de smartphonegebruikers klagen over oogproblemen. Het is raadzaam om elke 20 minuten je mobiele telefoon weg te leggen en je te wijden aan oogoefeningen om je gezichtsvermogen te verbeteren.

Fantoomvibratiesyndroom

Soms horen we duidelijk het geluid van de vibratie van onze smartphone; we kijken op het apparaat maar er is geen melding binnengekomen. Het gevoel om de trillingsodus van de mobiele telefoon te voelen, wordt het fantoomfibratiesyndroom genoemd; de studie zegt dat tegenwoordig tenminste 90% van de smartphonebezitters dit gevoel minstens één keer heeft gehad.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt