Een arts besloot zijn naam op zijn bandana te schrijven, daarom kan dit idee de levens van zijn patiënten redden

Janine image
door Janine

15 Maart 2019

Een arts besloot zijn naam op zijn bandana te schrijven, daarom kan dit idee de levens van zijn patiënten redden
Advertisement

Wat er in operatiekamers gebeurt, is vrijwel onbekend bij patiënten, die slechts een paar minuten rondkijken voordat ze door de anesthesie in slaap vallen. Kort daarna beginnen artsen en chirurgen hun best te doen om hun plicht te vervullen.

Zoals in alle werkomgevingen is er echter zelfs hier een dynamiek die het moeilijker kan maken om taken uit te voeren: zo is het bijvoorbeeld gemakkelijk om de namen van veel mensen niet te onthouden, of helemaal niet te kennen. Een heel eenvoudig idee van een anesthesist zou het werk van artsen gemakkelijker kunnen maken en de levens van patiënten kunnen veiligstellen.

Advertisement
patientsafe3

patientsafe3

Het idee van degene die over de hele wereld bekend staat als "Rob, de anesthesist" is heel eenvoudig: schrijf de namen van de artsen, assistenten en verpleegkundigen op de verplichte bandana in de operatiekamer. Het lijkt misschien gek, maar in noodsituaties is het essentieel om geen seconde te verspillen.

Advertisement
patientsafe3

patientsafe3

Vaak zijn er in de operatiekamer veel collega's, maar het kan gebeuren dat je elkaar helemaal niet kent: "Toen ik een hartstilstand had in de operatiekamer waren er minstens 20 mensen. Ik had ook moeite om een paar handschoenen te krijgen omdat de persoon naar wie ik met mijn vinger wees dacht dat ik degene achter hem bedoelde, "zei Dr. Rob, die duidelijk maakte hoe nuttig het is om tenminste de namen te kennen van de mensen met wie je werkt.

lotusgav

lotusgav

Op de bandana's ontworpen door Rob staat echter niet alleen de naam, maar ook de specialisatie: verpleegster, anesthesist, chirurg, stagiair, hoofdverpleegkundige... Op deze manier kun je de persoon direct roepen zonder waardevolle seconden te verliezen. "Het is zo eenvoudig om te coördineren als je de namen van iedereen kent," zei hij.

patientsafe3

patientsafe3

Bandana's met namen zijn ook nuttig voor patiënten: ze tonen meer menselijkheid en inspireren meer zelfvertrouwen. Er zijn veel betere patiënten-artsenrelaties gemeld sinds deze bandana's in een aantal ziekenhuizen werden geïntroduceerd.

lotusgav

lotusgav

Het idee van Rob heeft ook nog andere voordelen: het milieu, omdat chirurgen zichzelf voorzien van een persoonlijke bandana en vermijden dat ze de wegwerpbare gebruiken - gemaakt van viscose, een zeer vervuilend materiaal - en het is goedkoop, omdat ziekenhuizen zeer hoge bedragen uitgeven om bandana's te kopen voor de hele medische staf. Geld dat kan worden geïnvesteerd in andere faciliteiten.

Advertisement
patientsafe3

patientsafe3

Het idee van Rob, de anesthesist, lijkt echt briljant in zijn eenvoud. Daarom hopen we dat meer en meer ziekenhuizen zijn voorbeeld zullen volgen!

Advertisement