7 prachtige uitgestorven dieren die we niet meer zullen zien vanwege de mens

Janine image
door Janine

19 Maart 2019

7 prachtige uitgestorven dieren die we niet meer zullen zien vanwege de mens
Advertisement

De mens is ongetwijfeld de levende soort die het meeste schade aan onze planeet heeft toegebracht. Met vervuiling, bijvoorbeeld, waren we in staat om de temperaturen in de wereld als nooit tevoren te verhogen. Volgens sommige studies heeft de aarde meer veranderingen ondergaan als gevolg van de homo sapiens (die ongeveer 300.000 jaar geleden verscheen) dan door alle andere levende wezens (waarvan de eerste al 1.3 miljard jaren geleden op aarde begon te leven).

Hier is de lijst van enkele prachtige dieren die door de mens zijn uitgestorven.

Advertisement

Java Tijger

Java Tijger

F. W. Bond (d. 1942)/Wikimedia

Deze katachtige dankt zijn naam aan de plaats van herkomst: het eiland Java, in Indonesië. Door de bijzonderheid van de kleuren van zijn mantel was de hele wereld naar hem op zoek voor tapijten en bont. Tot 1972, toen de Indonesische regering besloot om er een beschermde soort van te maken, was de jacht geoorloofd. Helaas stierf in 1979 het laatste exemplaar van dit soort.

Advertisement

Giant Moa

Giant Moa

Deze indrukwekkende vogel leefde in Nieuw Zeeland. Vanwege zijn onvermogen om te vliegen was hij een gemakkelijke prooi, vooral voor de Polynesische voorouders van de Māori. De gigantische moa kon 3 meter hoog worden en zelfs 250 kg wegen. Hij stierf in de 16e eeuw uit.

IIP Photo Archive/Flickr

IIP Photo Archive/Flickr

De Witte Neushoorn

Hoewel hij nog niet is uitgestorven, heeft de witte neushoorn geen uitzicht op overleving. In feite zijn nog slechts twee vrouwelijke exemplaren in leven. Het laatste mannelijke exemplaar werd in 1975 gevangen genomen en verkocht aan een dierentuin. Hij werd later overgeplaatst naar de organisatie Ol Pejeta Conservancy in Kenia. Helaas werd hij door een ongeneeslijke infectie aan zijn been afgemaakt.

De mens heeft op de witte neushoorn gejaagd uitsluitend vanwege het ivoor.

Steller Zeekoe

Steller Zeekoe

Oregon Department of Fish & Wildlife/Wikimedia

De Steller Zeekoe was een groot herbivoor zeezoogdier, de voorouder van de doejongs. Hij werd ontdekt in 1741, tijdens een schipbreuk in de Beringzee, door Georg Wilhelm Steller. De zeekoe werd voornamelijk bejaagd om zijn vet, geprezen door Steller als de beste ter wereld en in staat om scheurbuik te genezen.

Postduif

Postduif

Cephas/Wikimedia

Het was een vogel tussen de 30 en 46 cm lang, veel te zien in Noord-Amerika. De mens was verantwoordelijk voor zijn uitsterven, die vooral te wijten was aan ontbossing en jacht. Het laatste exemplaar stierf in de 20e eeuw.

Advertisement

Dodo

Dodo

Jebulon/Wikimedia

De dodo was een vogel die niet kon vliegen. Hij woonde op de eilanden van Mauritius en bouwde zijn nesten op de grond. Hij stierf in 1662 of 1681 uit, ongeveer 80 jaar nadat portugezen en nederlanders voet op de eilanden zetten. De meest geaccrediteerde studies lijken te bevestigen dat het uitsterven ervan werd veroorzaakt door de vernietiging van zijn natuurlijke habitat door dieren die door Europese mannen werden geïmporteerd.

Afrikaanse zwarte neushoorn

Afrikaanse zwarte neushoorn

farmgirl/Wikimedia

Zwarte neushoorns zijn niet waargenomen sinds 2006 en 2011, daarom zijn ze experimenteel uitgestorven verklaard. In vergelijking met de witte neushoorn was dit dier donkerder en kleiner in omvang, maar de hoorn werd nog steeds als aantrekkelijk beschouwd door stropers.

Advertisement