In Ierland bevindt zich de oudste pub ter wereld: binnengaan is als een reis door de tijd maken

Janine image
door Janine

21 Maart 2019

In Ierland bevindt zich de oudste pub ter wereld: binnengaan is als een reis door de tijd maken
Advertisement

Al meer dan twintig jaar komen de Irish pubs, de typische Ierse cafés waar je een uitstekende pint bier kunt drinken of een goede maaltijd kunt eten, in alle steden van Europa als paddenstoelen uit de grond. Helaas leidt buitensporige concurrentie ertoe dat sommigen sneller dan verwacht hun deuren sluiten. Maar onmiddellijk wordt er weer een andere geopend.

Er zijn echter cafés die de eeuwen trotseren en overeind blijven staan om hun klanten tevreden te stellen, zoals Sean's bar, de oudste pub ter wereld.

Advertisement
Sharonlflynn/Wikimedia

Sharonlflynn/Wikimedia

Sean's bar is een pub in centraal Ierland, om precies te zijn in de stad Athlone, en staat in de World Guinness Records als de oudste pub ter wereld. Sean's bar werd opgericht in de eerste helft van de 10e eeuw.

De ontdekking van zijn oudheid gebeurde bij toeval in de jaren 70: tijdens sommige renovaties werden in feite oude muren gemaakt van rekken en vlechtwerk ontdekt samen met munten uit 900 n. Chr.

Advertisement
Serge Ottaviani/Wikimedia

Serge Ottaviani/Wikimedia

1200 jaar geleden ontstaan, was het café een zeer populaire herberg voor bezoekers die de rivier de Shannon wilden oversteken. Het bleek dat de eerste eigenaar van de herberg, een zekere Luain, ook degene is die de naam gaf aan de stad Athlone (in het Ierse Baile Átha Luain, letterlijk "de doorwaadbare plaats van Luai").

Dankzij de ontdekking heeft het café steeds meer bekendheid gekregen, om een ontmoetingsplaats te worden voor belangrijke persoonlijkheden zoals U2, de komiek John C. Reilly en acteurs van de TV-serie Dallas, Linda Gray en Larry Hagman. Volgens reisgids Frommer zou de pub de gegevens van de eigenaren bewaren, waaronder Boy George opvalt.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Van de herberg van vandaag is niets meer over en het enige oude gedeelte van de kroeg - daterend van een paar eeuwen geleden - is de marmeren vloer. Het plaveisel loopt bewust schuin toe naar de achterkant van het café omdat het werd gebruikt om het water van de overstromende rivier de Shannon door te laten stromen, naar buiten toe.

De eigenaar heeft onlangs geprobeerd om de oude dagen van zijn kroeg te doen herleven: in samenwerking met West Cork Distillery, heeft hij een exclusieve gemengde Ierse whisky gemaakt. De productie van whisky is lang een erfgoed van de stad geweest, zoals wordt bevestigd door enkele documenten die gevonden zijn in het oude klooster van Clonmacnoise.

Serge Ottaviani/Wikimedia

Serge Ottaviani/Wikimedia

Kortom, als je een goed glas bier wilt drinken, een goede whisky wilt proeven of gewoon wat Ierse geschiedenis wilt studeren, is Sean's bar echt iets voor jou.

Advertisement