De leeuw van Luzern: het beeldhouwwerk waarin de kunstenaar uit boosheid het silhouet van een varken verborg - Curioctopus.nl
x
De leeuw van Luzern: het beeldhouwwerk…
16 huisdieren die plotseling op de meest ondenkbare plaatsen in slaap zijn gevallen 12 foto's van hotels die gasten verrasten met details op de grens van het absurde

De leeuw van Luzern: het beeldhouwwerk waarin de kunstenaar uit boosheid het silhouet van een varken verborg

14 Juni 2020 • Door Janine
14.973
Advertisement

Als je een wandeling zou maken in de Zwitserse stad Luzern, is een van de meest onmisbare monumenten die je moet bezoeken ongetwijfeld het beeld van de beroemde leeuw, opgegraven in een grote voormalige zandsteengroeve. Een van de meest realistische en gewaardeerde sculpturen in Europa, de Leeuw van Luzern, is een monument ter nagedachtenis van de Zwitserse Garde die tijdens de Franse Revolutie zijn gevallen om de koning van Frankrijk te eren die liever het koninkrijk verdedigden in plaats van de eed te schenden.

foto: Pxfuel

Aan het begin van de negentiende eeuw begon de luitenant van de Zwitserse Garde Carl Pfyffer von Altishofen na te denken over de creatie van een imposant beeldhouwwerk dat een eerbetoon was aan de soldaten die tijdens de Franse Revolutie waren gevallen, maar de realisatie vond niet plaats tot de definitieve val van Napoleon in Waterloo in 1815, toen Zwitserland nog onder de macht van Frankrijk viel. Het was het moment van de val van Napoleon en de "restauratie" van de Franse monarchie die de luitenant ervan overtuigde om de realisatie uiteindelijk toe te vertrouwen aan de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen.

Zeer beroemd en in die tijd veelgevraagd, accepteerde Thorvaldsen gewillig het werk dat hem was toevertrouwd door de voormalige luitenant van de Zwitserse Garde, ook al was de Deense kunstenaar niet op de hoogte van een detail: de Zwitserse officier beschikte niet over al het nodige geld om het beeldhouwwerk te betalen. Om deze reden bekoelde de relatie tussen de twee, maar Thorvaldsen besloot toch de klus te klaren, ondanks het toepassen van schijnbaar "onzichtbare" veranderingen.

Het beeld van de Leeuw van Luzern, vervolgens door de kunstenaars Pankraz Eggenschwyler en Lucas Ahorn gehouwen, werd voltooid in 1821 zoals we het nu zien: in een nis gegraven in een voormalige zandsteengroeve bevindt zich een stervende leeuw doorboord met een speer, terwijl een poot van het dier op het schild rust met het wapen van de Franse monarchie, en ernaast is er nog een schild met de beeltenis van Zwitserland. Maar als je goed naar de vorm van de nis kijkt, merk je iets anders op....

Advertisement

In feite heeft de beeldhouwer Thorvaldsen op de contouren van de nis het onmiskenbare silhouet van een varken gemaakt, als een "onzichtbare" grijns naar degenen die het werk wilden laten maken zonder hem vooraf te waarschuwen dat er geen geld was voor de volledige betaling van het buitengewone werk van de artistieke sculptuur.

Als je in de toekomst de stad Luzern zou bezoeken, bezoek dan zeker de Leeuw van de stad... met het silhouet van een varken!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt