Barumini, het oudste kasteel in het westen bevindt zich op Sardinië

Janine image
door Janine

03 April 2019

Barumini, het oudste kasteel in het westen bevindt zich op Sardinië
Advertisement

De regio Sardinië is in heel Italië bekend vanwege de buitengewone natuurlijke schoonheid en de onvergelijkbare kristalheldere stranden, maar de schatten die het binnenland van het Italiaanse eiland bewaart, zijn een nieuwe en verrassende ontdekking.

In de gemeente Barumini, in de provincie Cagliari en in het hart van de historische regio Marmilla, bevindt zich wat wordt beschouwd als het oudste kasteel in de geschiedenis van het Westen. Een historische perfectie om ontdekt te worden!

Advertisement
Domimf/Wikimedia

Domimf/Wikimedia

In het archeologische gebied van Su Nuraxi, net buiten Barumini, ligt de monumentale nuraghe, symbool van de Sardijnse stad; gebouwd vanwege militaire strategie, waren de nuraghi gebouwen met de karakteristieke kegelvormige structuur en vaak gevormd door een of meer torens, deze laatste gebruikt voor de visuele controle van de omliggende gebieden.

De Nuraghische beschaving, ontstaan op het eiland Sardinië tussen 1500 en 500 voor Christus, heeft geleid tot de bouw van 7.000 exemplaren van gebouwen op het hele Sardijnse grondgebied; in de oude taal van het eiland betekent het woord "nuraghe" een hoop rotsblokken, maar het kan ook holte betekenen.

Advertisement
Norbert Nagel/Wikimedia

Norbert Nagel/Wikimedia

Het archeologische gebied van Su Nuraxi in de gemeente Barumini werd pas na de tweede naoorlogse periode aan het licht gebracht dankzij de opgravingen van Giovanni Lilliu (1914-2012), een archeoloog die bekend staat als de grootste geleerde van de Nuraghische beschaving aller tijden.

De opgravingen van Lilliu onderstreepten hoe de structuur van Su Nuraxi was verdeeld: de reusachtige nuraghe, 20 meter hoog en opgebouwd uit vier hoektorens plus één in het midden, domineerde het omliggende dorp, bewoond sinds de vroege ijzertijd (1400 voor Christus) volgens de studies van Lilliu.

Greenser/Wikimedia

Greenser/Wikimedia

Bewoond sinds de vroege IJzertijd door ongeveer 700 mensen, verstevigde het dorp de eeuwen daarna zijn ommuring  met de bouw van vier torens samen met rechtlijnige muren die de bevolking binnen het Nuraghische dorp beschermde.

Op de begane grond bevinden zich nog steeds een aantal mazen in het geval van een externe aanval, terwijl er in de nabijheid een put en een binnenplaats zijn. Ook aanwezig in het archeologische gebied van Su Nuraxi is de zogenaamde "hut voor vergaderingen", een gebouw in het centrum van het dorp dat nuttig was voor het organiseren van vergaderingen en religieuze ceremonies.

Francesco Ghiani/Wikimedia

Francesco Ghiani/Wikimedia

Uniek in de geschiedenis van de westerse architectuur, kreeg de archeologische vindplaats in de gemeente Barumini de prestigieuze titel van Werelderfgoed door de UNESCO in 1997, een titel waarvan Su Nuraxi het absolute primaat heeft over het hele grondgebied van het eiland Sardinië.

Tegenwoordig kan het onschatbare en oude "kasteel van het Westen" bezocht worden dankzij de inspanningen van de Fondazione Barumini Sistema Cultura, in de zuidelijke provincie van het eiland. En jij, heb jij je ticket al geboekt voor een enerverende reis naar het binnenland van Sardinië die in het teken van de geschiedenis staat, met de hoofdletter G?

Advertisement