De oude Perzische windtorens: een van de eerste systemen ter wereld voor airconditioning in huis - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De oude Perzische windtorens: een van…
Raindrop, de druppelvormige opvangbak voor regenwater die zich aanpast aan elke woonomgeving 16 foto's van voorwerpen en fenomenen die in staat zijn om onze perfectionistische kant tevreden te stellen

De oude Perzische windtorens: een van de eerste systemen ter wereld voor airconditioning in huis

Door Janine
1.303
Advertisement

Er valt veel te leren van de oude geschiedenis en de erfenis die het ons heeft nagelaten; zelfs door simpelweg de structuren of gebouwen van onze voorouders te bestuderen of te analyseren, kunnen we ons bewust worden van wijsheid en tradities die zelfs in het heden een waardevolle les kunnen zijn. Ken je de geschiedenis en functionering van de zogenaamde "windtorens" van het oude Perzië? Zelfs vandaag de dag is hun structuur toonaangevend voor het koelen van binnenomgevingen wanneer het buiten bijzonder warm is.

via: BBC

Deze imposante torens, die in de meeste gevallen aanwezig zijn in het huidige gebied van Iran, Pakistan en Afghanistan, zijn meer dan duizend jaar geleden gebouwd tijdens het Perzische rijk om te proberen een koelere binnentemperatuur te behouden ten opzichte van de grote hitte van het zomerseizoen. In feite hebben deze geografische gebieden een woestijnklimaat, waar in de winter de temperaturen dalen, terwijl ze in de zomer bijzonder heet zijn

In de stad Yazd, in centraal Iran, zijn nog enkele van de mooiste windtorens uit de Perzische oudheid te bewonderen en te bezoeken; de stad, met meer dan 3000 jaar geschiedenis, ligt 1200 meter boven zeeniveau en is in de loop van de millennia nooit het doelwit geweest van oorlogen of externe invasies, daarom lijkt de oude geschiedenis intact te zijn gebleven in zijn architectuur.

Zo kan in de stad Yazd de hoogste windtoren van de hele Iraanse natie worden bezocht. Deze oude gebouwen werden over het algemeen gebouwd door gebruik te maken van de aanwezigheid van de Qanat op de bodem, oftewel ondergrondse waterwegen die dienden om het interieur op te frissen tijdens de zomerse woestijnhitte.

Advertisement

In de ventilatiesystemen met de ondergrondse Qanats wordt de lucht door een tunnel geduwd, waar het wordt gekoeld wanneer het in contact komt met het water, en komt vervolgens het gebouw weer binnen via de vloer, waardoor de gesloten omgeving wordt gekoeld. De hete lucht wordt dan afgevoerd door de druk van de toren die enkele meters hoog is. In dit geval is het verkoelende effect veel effectiever dan de natuurlijke conventie van de buitenlucht binnen.

Een ventilatiesysteem dat vandaag de dag nog steeds als echt vooruitstrevend wordt beschouwd.

Tot op heden worden Perzische windtorens beschouwd als geavanceerde functionele architectonische modellen, met een warm en koud ventilatiesysteem dat niet alleen een inspiratie was voor de torens, religieuze en representatieve gebouwen, maar ook voor de bouw van privé-structuren met een voortreffelijk domotisch aspect. Het natuurlijke koelsysteem van de Perzische windtorens is werkelijk uniek in zijn soort.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt