De Doorgang Naar Het Hiernamaals: Dit Zijn Alle Geheimen Van De Put Van Sint Patricius In Orvieto

door Skip

04 Januari 2017

De Doorgang Naar Het Hiernamaals: Dit Zijn Alle Geheimen Van De Put Van Sint Patricius In Orvieto
Advertisement

Het hele verhaal begint bij het punt waar Paus Clemens VII besluit na de plundering van Rome de van de stad Orvieto in de regio Umbrië een onneembare vesting te maken. Hiertoe liet hij ook een hele diepe put uitgraven waar genoeg water in zou zitten om de dorst van alle stadsinwoners te lessen wanneer er sprake zou zijn van een belegering van de stad.

Zo is de Sint Patricius-put ontstaan in Orvieto op de hoge heuvel waar de stad zelf ook staat. Lees hier verder het verhaal en kom erachter waarom de put wordt gezien als een "geheime doorgang" naar het hiernamaals...

Advertisement
Adriano en Wikimedia Commons

Adriano en Wikimedia Commons

De Sint Patricius-put in Orvieto is 62 meter hoog en 13 meter breed. Hij is zo diep dat je het water uit de bronnen van Sint Zeno kunt aanraken. De put is ontworpen door de architect Sangallo de Jongere en heeft twee wenteltrappen die gescheiden van elkaar zijn.

Advertisement
Antichitera en Wikimedia Commons

Antichitera en Wikimedia Commons

Via een trap kunnen bezoekers afdalen naar de diepte van de put tot aan de bron zelf, en de andere trap biedt een weg terug naar boven. De trappen zijn zo ontworpen om het komen halen van water en weer gaan te versnellen zodat mensen die naar boven gingen niet in de weg werden gelopen door de mensen die afdaalden. De put telt 72 grote vensters die uitkijken op de binnenkant.

Dominio público en Wikimedia Commons

Dominio público en Wikimedia Commons

Maar waarom wordt er dan gedacht dat de Sint Patricius-put een tunnel zou zijn die naar het hiernamaals zou leiden? Sint Patricius speelde een rol bij de overgang van het Keltische geloof naar het Christelijke geloof en naar verluid zou hij zijn momenten van gebed door hebben gebracht in de buurt van een hele diepe holte op een klein eiland van het eiland Derg in Noordwest-Ierland. Juist hier omdat hij op deze in mysterie gehulde plaats in contact kon komen met het hiernamaals. De legende wil dat het Jezus zelf was die hem de 'heilige' plek aanwees. Daarom is men bij het afdalen in de put van Sint Patricius in Orvieto van mening dat er dan contact wordt gemaakt met een spirituelere dimensie. Dit idee wordt versterkt door het feit dat deze put niet is opgebouwd steen voor steen, maar is uitgegraven in de aarde, net zoals bij de oorspronkelijke grot van Sint Patricius in Ierland. 

Advertisement