Qasr al-Farid, het oude graf uitgesneden in de rots die midden in de woestijn verschijnt

Janine image
door Janine

15 Mei 2020

Qasr al-Farid, het oude graf uitgesneden in de rots die midden in de woestijn verschijnt
Advertisement

De stad Petra, in Jordanië, is bij iedereen bekend, op zo'n verfijnde manier uitgegraven in de rots dat het is uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van de moderne wereld, de tweede om precies te zijn. Petra werd gebouwd door de Nabateeërs, een Arabisch nomadisch volk dat een cruciale rol wist te veroveren in de handel in het Midden-Oosten in de tweede eeuw na Christus. De Nabateeërs zijn de auteurs van andere wonderen naast het prachtige Petra, grotendeels uitgehouwen uit reeds bestaande rotsblokken. Een daarvan is Qasr al-Farid, wat in het Arabisch “het eenzame kasteel” betekent: in feite lijkt het gigantische graf dat uit een monoliet is gehouwen op een kasteel middenin het dorre woestijnlandschap in het noorden van Saoedi-Arabië.

via amusingplanet.com

Advertisement
Richard.hargas/Wikimedia

Richard.hargas/Wikimedia

Qasr al-Farid is een uit een rots gehouwen graftombe, gebouwd door het volk van de Nabateeërs in de 1e eeuw na Christus. Het bijzondere is dat het midden in een dor en "leeg" panorama staat zoals het in sommige delen van Saoedi-Arabië kan zijn. Alles zou je van de woestijn kunnen verwachten, behalve een gevel die zich voor onze ogen presenteert die niets te benijden heeft van de kerken en tempels van de klassieke wereld.

Advertisement

De gevel toont de afwerkingen en details waarmee de Nabateeërs de hoofdingang van de graftombe hebben versierd in al zijn pracht. Maar als je rond het hele stenen gebouw draait ontdek je de meest merkwaardige dingen.

Het graf van Qasr al-Farid is onvoltooid gebleven en dat kan ook worden begrepen door de duidelijke grens tussen "ruwe" rots en het monument: het lijkt alsof het gebouw uit de monoliet komt, of dat de rots tevergeefs probeerde deze parel van cultuur en architectuur op te slokken.

De Nabateeërs maakten andere soortgelijke monumenten: er zijn ongeveer 93 monumentale graven die in rots zijn uitgehouwen. Ondanks de bouwperiode (1e eeuw na Christus) is het eenzame kasteel door de eeuwen heen op een buitengewone manier bewaard gebleven: dit dankzij het dorre klimaat en de weinige regen, dat nauwelijks de rots heeft aangetast.

Een plek doordrenkt van geschiedenis, aanbidding en mysterie met een exclusieve charme!

Advertisement