Sigiriya, het fort gebouwd op een enorme vulkanische steen, wordt beschouwd als het achtste wereldwonder

Janine image
door Janine

18 Augustus 2020

Sigiriya, het fort gebouwd op een enorme vulkanische steen, wordt beschouwd als het achtste wereldwonder
Advertisement

We weten heel goed dat onze planeet een praktisch onuitputtelijke bron van verbazing en verwondering is, niet alleen vanwege de natuurlijke schoonheid die ze bevat, maar ook en vooral vanwege het historische en archeologische bewijs van tijdperken die niet meer bestaan. Wanneer we denken dat we bijna alles hebben gezien, komen er nieuwe verrassingen uit de min of meer afgelegen uithoeken van de aarde, magische en onverwachte plaatsen, precies zoals wat we je nu gaan beschrijven.

Stel je een versterkte citadel voor, gebouwd op een enorme steen die zich op zijn beurt op de overblijfselen van een uitgedoofde vulkaan bevindt. We zijn er zeker van dat deze korte beschrijving al voldoende is om de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht op te wekken, en in feite is de “Leeuwenrots” in Sigiriya, in Sri Lanka, een plek waar verbazing en allerlei soorten suggesties de boventoon voeren, zozeer zelfs dat het wordt beschouwd als “het achtste wereldwonder”.

via National Geographic

Advertisement
Pikist

Pikist

We zijn in het noord-centrale deel van de Aziatische staat, wat zeker een bezoek waard is, alleen al om Sigiriya te zien. Het fort is van kilometers ver zichtbaar, juist omdat het 370 meter boven de enorme rotsformatie uitsteekt die, voor sommigen gebeeldhouwd als de poten en klauwen van de "koning van de Savanne", de "Leeuwenrots" wordt genoemd. Eenmaal hier is het niet moeilijk te begrijpen waarom het fort als een echt wereldwonder wordt beschouwd.

Advertisement
Himam123/Wikimedia

Himam123/Wikimedia

Terwijl je naar de top klimt, zijn de overblijfselen van een boeddhistisch klooster, een paleis en andere gebouwen nog steeds zichtbaar, die dateren uit de periode tussen de 3e en 5e eeuw na Christus. Die van Sigiriya is in feite een duizendjarige geschiedenis, die eindeloze pracht en verwondering gaf aan de mensen die het geluk hadden het te zien in de periode waarin het werd gebouwd.

dotzsoh/Instagram

dotzsoh/Instagram

Om binnen te komen moest iedereen door de poten en de open bek van de leeuw (vandaag niet meer zichtbaar), naar de wil van koning Kasyapa, om de onneembaarheid van het fort te symboliseren.

Grotten, tunnels, kanalen, wegen, fonteinen en constructies om water naar elk deel van de citadel te brengen, zelfs vandaag de dag, getuigen hoe Sigiriya voor die tijd een voorbeeld was van ongelooflijk geavanceerde stedelijke architectuur.

Zijn kenmerken maakten het tot een echt avant-gardistische plek, die in staat was om gewoon geweldige gebouwen en kunstwerken te herbergen.

Advertisement
dotzsoh/Instagram

dotzsoh/Instagram

Verlaten in de veertiende eeuw, werd het rotsfort van Sigiriya pas in 1908 herontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger John Still, die zijn ogen niet geloofde toen hij zich voor de archeologische en artistieke wonderen bevond die het karakteriseren.

we_love_srilanka/Instagram

we_love_srilanka/Instagram

Fresco's, inscripties, waterreservoirs, tuinen, grachten en muren: hier binnenkomen is als een reis terug in de tijd en een verre cultuur. Sigiriya is echt een wonder dat iedereen zou moeten kennen en herontdekken!

Advertisement
dtzsoh/Instagram

dtzsoh/Instagram

Advertisement