Het ongelooflijke verhaal van de 6 jongens die landden op een onbewoond eiland waar ze anderhalf jaar hebben gewoond

Janine image
door Janine

22 September 2022

Het ongelooflijke verhaal van de 6 jongens die landden op een onbewoond eiland waar ze anderhalf jaar hebben gewoond
Advertisement

Als tiener droom je ervan om avonturen te beleven op de grens van het buitengewone en vaak, als we een groep vrienden hebben die ons steunen, proberen we vaak echte "onmogelijke missies", die ons wat problemen kunnen bezorgen, klein of groot.

En een groot probleem is dat waarin zes jongens van het eiland Tonga zichzelf bevonden, die vanwege een stunt een werkelijk ongelooflijk avontuur van anderhalf jaar lang hebben beleefd.

Laten we samen hun verhaal ontdekken.

via People

Advertisement

Pexels-Not the actual photo

In juni 1965 besloten zes Tongaanse jongens tussen de 13 en 18 jaar uit een kostschool te ontsnappen door een boot te lenen en van het eiland Tonga naar Nieuw-Zeeland te vertrekken. Hun namen zijn Fatai Latui, Sione Fataua, Kolo Fekitoa, Tevita Fifita Sioloa, Luke Veikoso en Mano Totau en samen zaten ze op de Anglicaanse kostschool St. Andrew's.

Maar tijdens hun eerste nacht op zee werd de boot onbruikbaar en bevonden ze zich op het verlaten eiland Ata, zoals de hoofdrolspelers van William Golding's beroemde roman "Lord of the Flies". In tegenstelling tot de jongens in de roman sloten de zes Tonganen die eerste dag echter een pact om elkaar door het moeilijke leven op dat onbekende eiland te helpen. "We komen allemaal uit hechte en verenigde families waar wat je ook neemt, je het deelt", legde een van de jongens, nu volwassen, aan de pers uit toen hem werd gevraagd om over hun avontuur te vertellen.

Advertisement
NASA/Wikimedia Commons

NASA/Wikimedia Commons

Tijdens hun verblijf ontwikkelden de jongens een effectief systeem om voedsel te verbouwen en het vuur altijd brandend te houden. De nachten rond het vuur werden gebruikt om eventuele misverstanden op te lossen. "Als iemand iets te klagen had, legde hij het uit en werd de zaak opgelost. We verontschuldigden ons en gingen verder", zegt Sione, een van de oudere jongens, die de leiding nam tijdens de tegenslag. "Aan de andere kant, als iemand erg boos werd, ging hij een paar uur weg om zijn hoofd leeg te maken en naar de oceaan te kijken."

De jonge mannen werden in september 1966 naar huis gebracht door een vissersboot onder leiding van Peter Warner, die dicht genoeg bij het eiland voer om hun geschreeuw te horen. "Ze hadden een mini-beschaving gecreëerd. Voor zulke jonge mensen was de wijsheid verbazingwekkend", zei Warner later.

Het verhaal werd pas in 2020 beroemd nadat het werd ontdekt door de Nederlandse historicus Rutger Bregman, waardoor de vier mannen samenkwamen om de rechten op hun gebeurtenis af te staan ​​aan filmstudio New Regency. Sione zei dat hij 54 jaar had gewacht om dit te laten gebeuren: "Als mensen vandaag de mentaliteit hadden van de '6 Tongaanse jongens' - als we elkaar allemaal zouden helpen, niet hebzuchtig waren, voor elkaar zouden zorgen, zouden we het hoofd kunnen bieden aan wat er ook gebeurt in de wereld”, verklaarde hij.

Een goede levensles voor iedereen, nietwaar?

Advertisement