x
Het eiland Bled en de mythische wensklok:…
Een team van wetenschappers wil de mammoet, die ongeveer 10.000 jaar geleden uitgestorven is, doen herleven Beveiligingscamera legt vreugdedans van dakloze vast: ze is aangenomen na het sollicitatiegesprek (VIDEO)

Het eiland Bled en de mythische wensklok: een betoverende plek die rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen

14 Oktober 2021 • Door Janine
1.172
Advertisement

Er zijn plaatsen in de wereld die ons onmiddellijk naar sferen kunnen vervoeren die zo uit een sprookjesboek lijken te komen. Het omringende landschap, de kleuren, de structuren die ze herbergen: alles lijkt met opzet gemaakt om verwondering op te wekken en ons mythische en fascinerende verhalen te vertellen.

Het eiland waar we je over gaan vertellen is daar het bewijs van. Wat zou je denken als we je zouden vertellen over een alpenmeer omringd door prachtige groene bergen, dat op het water een klein deel van het ontstane land herbergt, groen en verfraaid door een kerk en een lange traditie van legendes? We beschrijven geen onwerkelijk scenario, dat verzekeren we je, maar dit is wat je ziet als je het eiland Bled bezoekt.

via: BBC Travel

We zijn in Slovenië, in de Julische Alpen, ongeveer 60 km van de hoofdstad Ljubljana. Precies hier ontstaat een plek waar de werkelijkheid is versmolten met de mythe. Het landschap is typerend voor een ansichtkaart. Bergen, blauw water en een druppelvormig eiland vol suggesties.

Dit is Bled, het enige natuurlijke eiland in Slovenië dat, tussen zijn weelderige vegetatie, de beroemde kerk van Santa Maria Assunta herbergt, gebouwd in de 15e eeuw. Van een afstand gezien lijkt het bijna onwerkelijk, en het is suggestief om te denken dat, om het te bereiken, traditionele houten boten, Pletne genaamd, nodig zijn, uitgerust met een zonnescherm en in staat om meerdere mensen in te herbergen voor de reis vanaf de kust van het meer tot aan de oevers van het eilandje.

Naast de beroemde klokkentoren die boven het water van het magische meer uitsteekt, herbergt dit religieuze gebouw een "geheim" dat elk jaar veel bezoekers trekt. Volgens de traditie moeten degenen die besluiten hier te trouwen zorgen voor een gelukkig en langdurig huwelijk door de toekomstige bruid de 99 treden in hun armen te dragen die naar de ingang van de kerk leiden. Het is natuurlijk niet gemakkelijk, maar sommigen slagen erin.

Advertisement

Als je echt de kracht niet hebt, kun je altijd rekenen op de "schat" van de kerk, en van het hele eiland: de wensklok. Volgens de legende verdween Hartmann Kreigh, een bekende feodale heer, in de 16e eeuw in deze streken door toedoen van bandieten. Polyxena, zijn jonge weduwe, wanhopig op zoek naar het geleden verlies, beval dat de schatkist van het nabijgelegen kasteel werd geopend en dat al het goud en zilver werd gesmolten om de beruchte klok te maken.

Dit was precies het instrument dat ze zou bespelen in een eeuwige herinnering aan haar man. Voor de arme Polyxena ging het echter niet volgens plan. De boot met de kostbare klok zonk en het object belandde op de bodem van het Sloveense meer. De vrouw trok zich op dat moment voor de rest van haar leven terug in een klooster in Rome en, ter nagedachtenis aan haar wensen, werd nog een andere klok, ingewijd door de paus, in de kerk van Santa Maria Assunta geplaatst. Het is precies degene die vandaag, volgens lokale tradities, geluk brengt en wensen vervult als de persoon die ze uitspreekt erin slaagt om drie slagen te laten klinken.

Onnodig te zeggen dat Polyxena zou "waken" over wat de beschermheren willen. En er zijn mensen die zweren het geluid van de klok te hebben gehoord, van tijd tot tijd, die 's nachts rechtstreeks uit de diepten van het water van het kalme meer komt, waar het zou zijn ondergedompeld. Verschillende andere legendes maken nog altijd deel uit van de lokale folklore en betreffen zowel de klok als de vorming van het Sloveense meer zelf. Kende je de geschiedenis van deze plek? Zou je aan boord van een pletna willen om een ​​wens te doen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt