Het is tijd om nee te zeggen tegen plastic ballonnen: ze in de lucht loslaten is spelen met de natuur

Janine image
door Janine

22 Maart 2019

Het is tijd om nee te zeggen tegen plastic ballonnen: ze in de lucht loslaten is spelen met de natuur
Advertisement

Het is de verjaardag van je nichtje. Of het is het afstudeerfeest van een vriend. Of het vijftigjarige huwelijksfeest van je ouders. Kortom, het is een belangrijke dag en je wilt het vieren. Iets te eten, te drinken, je hebt vrienden en familieleden uitgenodigd en hebt een cadeau. Je denkt erover na en voelt dat er iets ontbreekt. Ach, ja, de ballonnen! Zullen we ze kopen? Dit is waarom het antwoord nee moet zijn.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Volgens een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Tasmanië (UTAS) worden alleen al in de staat Californië jaarlijks tussen de 45 en 50 miljoen ballonnen verkocht. Deze worden gebruikt voor allerlei soorten feesten en losgelaten in de lucht. Het is gemakkelijk te voorspellen waar ze terecht komen: ze knallen en vallen in het water of in de omgeving en blijven daar dagen (maanden) liggen. Dit alles leidt tot enorme vervuiling. Maar er is nog iets anders.

Lauren Roman, ornithologisch onderzoekster van UTAS, en Chris Wilcox, professor van UTAS, hebben ontdekt dat duizenden zeevogels elk jaar grote hoeveelheden plastic opeten die in de zee drijft. De twee onderzoekers maken zich geen zorgen over hard plastic, dat moeilijk in te slikken is, maar zacht plastic, zoals bijvoorbeeld ballonnen (maar ook zakken chips, schoenzolen, USB-kabels). De zeevogels scharrelen tussen dit plastic afval - en verwarren ze met snacks die onbeheerd zijn achtergelaten - en eten het op. De twee onderzoekers ontdekten dat hoewel zacht plastic slechts 5% van de door zeevogels ingenomen stoffen vertegenwoordigt, het in 40% van de gevallen de doodsoorzaak is van deze soorten die op het oppervlak van het water leven.

Advertisement
pexels

pexels

Zoals blijkt uit vergelijkbare onderzoeken met betrekking tot zeeschildpadden, heeft zacht plastic, eenmaal ingenomen, de neiging om aan elkaar vast te blijven zitten, waardoor een enkel blok wordt gevormd dat fatale obstructies kan veroorzaken in het maagdarmkanaal van de dieren die ze opeten. Toen de vogels werden geobserveerd, werd gezien dat het ingenomen plastic in bijna alle gevallen hoorde bij datgene waarmee de ballonnen werden geproduceerd.

Volgens de woorden van Roman en Wilcox is ingenomen plastic nu een wereldwijd erkende bedreiging. De twee onderzoekers zeiden daarom dat ze hoopten dat regeringen het instandhoudingsbeleid van mariene soorten zo snel mogelijk zullen uitvoeren, zoals gebeurt voor de soorten die op het land leven.

Wij kunnen echter de eerste stap zetten: de volgende keer dat we iets te vieren hebben, kopen we geen ballonnen.

Source:

Advertisement