Afscheid van de vaquita: de "panda van de zeeën" is een van de walvisachtigen die aan het uitsterven is op de planeet

Janine image
door Janine

23 Maart 2019

Afscheid van de vaquita: de "panda van de zeeën" is een van de walvisachtigen die aan het uitsterven is op de planeet
Advertisement

Onder de bedreigde soorten tegen het einde van 2019 bevindt zich de vaquita, een zeer zeldzame walvisachtige, waarvan er nog maar 22 exemplaren zijn. Een alarmerend aantal voor een van de dieren die de zeefauna van de Golf van Californië symboliseert, wiens werelddag gevierd wordt op 6 juni.

Volgens onderzoekers van de Baja California Sur University zouden de dagen van de vaquita geteld zijn. Een zorgwekkende aftelling waarvan de meest recente schattingen worden overwogen.

Paula Olson/wikimedia

Paula Olson/wikimedia

Slechts 22 exemplaren zwemmen nog steeds door de zeeën van de Golf van Californië, meer dan het aanvankelijk verwachte aantal van twaalf; de trieste realiteit is echter dat de tweeëntwintig overgebleven exemplaren niet voldoende zijn voor het voortbestaan van de vaquita, liefkozend de "panda der zeeën" genoemd vanwege de kenmerkende zwarte vlekken rondom zijn ogen.

Ook de organisatie Sea Shepherd is in actie gekomen om de laatst overgebleven exemplaren uit de klauwen van de netten te bewaren, waar ze onvermijdelijk in verstrikt zijn geraakt. Het is geen toeval dat uit de hand gelopen visserij de belangrijkste oorzaak is van het uitsterven van de vaquita.

Advertisement

The vaquita is a tiny, critically endangered porpoise from the Gulf of California. Only 30 individuals remain. Today is...

Pubblicato da Fluffy Animals su Martedì 11 luglio 2017

Rivera0997/wikimedia

Een symbool van alle mariene soorten die bedreigd worden door het vissen zonder controle, heeft de panda van de zeeën de pech om de wateren te delen waarin het zwemt met de totoba, een zeer zeldzame vis die aanzienlijk wordt verhandeld in de Golf van Californië. Toevallige vangsten zijn daarom de belangrijkste oorzaak van het vroeg uitsterven van de walvisachtige.

Een verontrustend waarschuwingssignaal voor een van de meest emblematische soorten van de geleidelijk verdwijnende zeefauna en een noodkreet die we samenvoegen met de acties van de University of California en Sea Shepherd zodat de vaquita kan blijven zwemmen in de wateren van de Amerikaanse Golf.

Advertisement