De 10 dingen die we met onze honden doen en ze een enorme ergernis bezorgt

Janine image
door Janine

17 April 2019

De 10 dingen die we met onze honden doen en ze een enorme ergernis bezorgt
Advertisement

Een hond is niet alleen een leuk speeltje om vrolijk mee te spelen en om de kinderen in het gezin mee te vermaken; onze trouwe viervoeter is een grote verantwoordelijkheid voor degenen die ze adopteren.

Juist vanwege de liefde van het adoptiegezin, kan de hond een aantal gebaren tegenover hen verdragen, maar die ondergaan ze alleen omdat ze om ons geven. Hier zijn tien dingen die je met je hond doet en waar je absoluut mee moet stoppen.

Advertisement
Chad Miller/Wikimedia

Chad Miller/Wikimedia

Je hond omhelzen

Onderzoek wees uit dat 81,6% van de geteste honden tekenen van stress of angst vertoonden wanneer ze werden geknuffeld. 7,6% van hen had plezier in deze activiteit, terwijl de reactie van 10,8% van de honden neutraal was. De meest voorkomende tekenen van stress waren de oren naar achteren, droevige ogen (het wit van de ogen kunnen zien) of, integendeel, de ogen gesloten en de kop gekeerd om oogcontact te vermijden.

Haastig wandelen met je viervoeter

Tijdens een wandeling doet een hond niet alleen zijn behoeften, maar ontdekt ook de wereld en socialiseert. Het grootste voordeel voor onze huisdieren is de mogelijkheid om te spelen en naar buiten te rennen terwijl ze frisse lucht inademen naast hun baasje, wat ze niet kunnen doen als ze thuis zijn.

De hond aankleden, ook als het niet koud is

Als het koud is, moet je ervoor zorgen dat de hond niet ziek wordt en daarom is de behoefte aan warme kleding aan te raden. Maar je moet absoluut geen kleding kopen voor je huisdier, alleen omdat ze lijken te passen bij je tas of je jas. De hond kan de lichaamstemperatuur regelen dankzij zijn vacht, zonder dat hij kleding van welke aard dan ook hoeft te dragen!

Advertisement

De hond bangmaken met luide geluiden

Angst is een groot probleem voor alle honden. Sommigen van hen worden zelfs geboren met een genetische aanleg voor dit gevoel. Ze moeten op jonge leeftijd aan bepaalde geluiden wennen; geluiden zoals broodrooster- of magnetrongeluiden, vuurwerk, stofzuigers of haardrogers. De frequentie van de blootstelling van het dier aan deze geluidsemissies zou in de toekomst mogelijk problemen met het gedrag kunnen veroorzaken.

Hem met onze vrienden laten spelen, ook al vind hij ze niet aardig

Het maakt niet uit hoe goed en aardig je vrienden zijn, jouw huisdier vindt ze niet leuk. In dit geval moet je hem niet dwingen hem met ze te laten spelen of hen te verdragen, en in deze contexten zal de hond zichzelf proberen te beschermen tegen een mogelijke dreiging, zelfs als het gevaar niet bestaat. Als onze viervoeter zich achter ons probeert te verstoppen in de aanwezigheid van andere onwelkome mensen, als hij gromt, of gewoon wegloopt, is dit het duidelijke signaal van dit ongemak.

Hem op plaatsen achterlaten met zeer sterke geuren

Een hond kan ongeveer 1 miljoen geuren onderscheiden en onthouden, zelfs als deze van een lange afstand komen, maar sommige geuren kunnen de reukzin aantasten of disfuncties van het zenuwstelsel veroorzaken. Wanneer we ons huis met chloor schoonmaken of te veel geuren gebruiken, is het het beste om de hond in een andere kamer te houden en hem een speeltje te geven om zijn buitengewone reukzin bezig te houden.

De hond op het hoofd aaien

Honden interpreteren meestal alle acties die van boven komen als een bedreiging. Als we bijvoorbeeld zien dat ons huisdier wegloopt, zijn hoofd omdraait en probeert te voorkomen dat hij wordt aangeraakt, is het tijd om ermee te stoppen. In dit geval probeert de hond zijn ontevredenheid over ons gedrag tot uitdrukking te brengen en kan hij zichzelf zelfs gaan beschermen door ons in sommige gevallen te bijten.

Chris Yarzab/Flickr

Chris Yarzab/Flickr

Tegen de hond schreeuwen om te straffen

Natuurlijk is het soms onmogelijk om kalm te blijven wanneer onze hond voor de tiende keer op het tapijt in de woonkamer plast. Maar schreeuwen helpt niet om iets van hem gedaan te krijgen. Als je een harde stem gebruikt, verwart ons huisdier het onderwijzen eenvoudig met straf, dus het is altijd raadzaam om een diplomatieke ernstige toon ten opzichte van de hond te gebruiken in vergelijking met de harde stem!

Hem niet trainen

Alle mensen hebben regels nodig om chaos te voorkomen, en dit geldt ook voor huisdieren. Onze honden zijn geen uitzondering en hebben constante training nodig en moeten regels opvolgen die niet mogen worden overtreden; ze zouden anders verwende en te luie huisdieren kunnen worden...

Hem voor de lol plagen

Het is niet aan te raden om onze hond uit te lachen, ook voor puur affectieve doeleinden. Onze viervoeter zal beseffen dat er iets mis is. Als je hem bijvoorbeeld roept om hem iets te eten te geven en hem vervolgens in de maling neemt, is dit een van de minst slimme acties om het vertrouwen met ons geliefde huisdier levend te houden!

Welke van de tien tips heb je gevolgd om het vertrouwen van je geliefde viervoeter te winnen?

Advertisement