Het Electra-Complex, de vrouwelijke versie van het Oedipus-complex: dit is het en dit houdt het in - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het Electra-Complex, de vrouwelijke…
10 interessante feiten waarvoor je altijd te lui bent geweest om op Google te zoeken 3 signalen die je vertellen dat het tijd is om van baan te veranderen

Het Electra-Complex, de vrouwelijke versie van het Oedipus-complex: dit is het en dit houdt het in

Door Janine
2.211
Advertisement

Voor een dochter is het concurreren met de vrouwelijke figuur in huis soms een teken van groei en zelfbewustheid in de richting van een fase van haar leven met de aandacht goed gericht op volwassenheid.

Een vaak bestudeerde psychologische context in de geschiedenis van psychotherapie, die van confrontatie/botsing tussen de dochter en de figuur van de moeder staat bekend als "Complex van Electra", in tegenstelling tot dat van Oedipus, ontwikkeld aan het einde van 1800 door Sigmund Freud. Dit is waarom dit complex vaker voorkomt dan je denkt!

via: psiche.org
foto: Unsplash

Volgens de Griekse mythologie was Electra de dochter van Agamemnon en Clytaemnestra; wanneer de dochter ontdekt dat haar moeder haar man heeft gedood in opdracht van haar minnaar Egisto, ontketent ze de woede van haar broer Oreste om zich van haar moeder te ontdoen. Van de mythe tot de geschiedenis van de psychologie is een dunne lijn.

De psycholoog Carl Gustav Jung definieert het "Electra-complex" als de antithese van die van Oedipus; in dit geval is het de dochter die opzettelijk constant concurreert met de figuur van de moeder die op zoek is naar de aandacht van haar vader. Deze fase, die Jung invoert in de leeftijdscategorie van het kind van 3 tot 6 jaar, maakt deel uit van de normale groei en zelfbevestiging van de volwassen persoonlijkheid, als heteroseksueel.

Vandaar de constante en spreekwoordelijke zoektocht van de volwassen vrouw naar de "prins op het witte paard", of beter gezegd degene die in toekomstige sentimentele relaties alle positieve eigenschappen vertegenwoordigt die in de kindertijd aan de vaderlijke figuur waren toegeschreven. Volgens Jung wordt, wanneer de "fixatie" van het vaderlijke model plaatsvindt, zelfs op volwassen leeftijd, de zoektocht naar de sentimentele tegenhanger daarom een uitputtende psychologische reis op zoek naar de juiste man die er nooit zal komen omdat hij onbewust gekoppeld is aan de idealisering van de vaderfiguur. Het gevolg is die van een laag zelfrespect ten opzichte van zichzelf en de mannelijke figuren van het leven en weinig zelfstandig vermogen voor liefde tegenover zichzelf en diepe ontevredenheid.

Als je je prins nog niet gevonden hebt, wanhoop dan niet; het is alleen door je bewust te zijn van je mogelijkheden en je verlangens dat je uiteindelijk je ideale partner zult vinden. Dat zegt de psychologie!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt