Een bidsprinkhaan gevangen in barnsteen van 30 miljoen jaar geleden: hier is het in al zijn schoonheid

Janine image
door Janine

14 April 2019

Een bidsprinkhaan gevangen in barnsteen van 30 miljoen jaar geleden: hier is het in al zijn schoonheid
Advertisement

Als je je de film Jurassic Park herinnert, zal het detail van het prehistorische insect dat perfect in barnsteen van miljoenen jaren geleden bewaard is gebleven, zeker in je opkomen. Welnu, een even verbazingwekkende ontdekking die plaatsvond in 2016 onthulde een zeer zeldzaam exemplaar van een bidsprinkhaan die op miraculeuze wijze was bewaard in een imposant stuk miljoenen jaren oude barnsteen.

Onnodig om toe te voegen dat de foto’s van de ontdekking en van de daaropvolgende veiling meteen het web rond gingen.

via physics-astronomy.org

Advertisement
Heritage Auction

Heritage Auction

Het veilinghuis Heritage Auctions verkocht het kostbare stuk barnsteen voor een verbazingwekkende prijs van $6000 in 2016 en dankzij hun archeologische kennis werd bevestigd dat de ingesloten bidsprinkhaan waarschijnlijk dateert uit de Oligoceen-periode, volgens de prehistorische studies tussen 23 en 33 miljoen jaar geleden. Maar dat is nog niet alles.

Volgens de schattingen van de Heritage Auction is de barnsteen die de bidsprinkhaan bewaart afkomstig van de Hymenea protera, een prehistorische boom waarvan de hars de “moeder” was van veel van de stukjes barnsteen die in de volgende eeuwen aan het licht werden gebracht; deze bijzondere boom komt veel voor in Midden- en Zuid-Amerika, en meer in het bijzonder in de Dominicaanse Republiek.

Advertisement
Heritage Auction

Heritage Auction

Tegenwoordig zijn er meer dan 2.400 soorten bidsprinkhanen die hoofdzakelijk in tropische klimaten leven, maar de eerste fossielen, die teruggaan tot 135 miljoen jaar, komen van een plaats die veel kouder is dan het huidige Siberië en sommige van de eerste fossielen tonen zelfs bidsprinkhanen met stekels op de voorpoten, net als de moderne bidsprinkhanen!

Wie dit stuk barnsteen heeft gekocht, heeft een onschatbaar stukje oude geschiedenis mee naar huis genomen, een uitzonderlijke getuigenis van maar liefst 30 miljoen jaar geleden.

Source:

Advertisement