Deze doe-het-zelf bijenkorf kan ons helpen de bijen te redden en onze omgeving te beschermen

Janine image
door Janine

27 April 2019

Deze doe-het-zelf bijenkorf kan ons helpen de bijen te redden en onze omgeving te beschermen
Advertisement

Bijen zijn een biologische indicatie voor de kwaliteit van het milieu: hoe meer bijen er zijn, hoe gezonder de lucht en de rijke en gezonde vegetatie. Helaas verdwijnen bijen de laatste tijd, als gevolg van klimaatverandering en vooral het gebruik van pesticiden, en neemt de populatie van deze "sociale insecten" af.

Maar veel mensen werken eraan om deze insecten te helpen overleven.

via Time

Max Pixel

Max Pixel

Gelukkig kunnen twee soorten bijen door de mens worden grootgebracht: de Apis mellifera en de Apis cerana. Deze twee soorten zijn ook honingproducenten. Om deze reden zou het bouwen van een bijenkorf, naast een waardevolle hulp voor bijen, ook een goede manier kunnen zijn om biologische honing van hoge kwaliteit te verkrijgen. Je hebt alleen een kit voorverpakte bijenkorven nodig, die eenvoudig online beschikbaar zijn. Voor degenen die handig zijn, is het voldoende om twee lagen multiplex, een paar houten stokjes, twaalf glazen potten en een blik met houtverf te hebben.

Advertisement
Twitter

Twitter

De multiplexplaten vormen het bovenste en onderste deel van de bijenkorf en kunnen met elke kleur worden geverfd, daarna moeten er 12 gaten in het triplex worden aangebracht en moeten de houten staven als bijenkorf frame worden gebruikt. Dan moeten de 12 glazen potten gesteriliseerd worden. Op de opening van elke pot wordt dan een ring of een dikte geplaatst die het gewicht ondersteunt.

Twitter

Twitter

Voordat je de glazen potten in de gaten van de bijenkorf steekt, moet je stukken honingraat of een kleine kam toevoegen: dit trekt bijen aan en helpt hen bij de constructie van hun eigen bijenkorf.

Deze doe-het-zelf bijenkorf kan ons helpen de bijen te redden en onze omgeving te beschermen - 4
Deze doe-het-zelf bijenkorf kan ons helpen de bijen te redden en onze omgeving te beschermen - 5

Door alles te verstevigen, hebben we een perfecte zelfgemaakte korf. Na een paar dagen zullen de eerste bijen, aangetrokken door de honingraat of de kam die we in de potten hebben gestoken, in onze bijenkorf gaan wonen en heerlijke biologische honing produceren. Op dit punt is het enige dat overblijft wachten tot de potten door de bijen worden gevuld. Als ze eenmaal vol zijn, verwijder je ze gewoon uit de korf en bedek je ze. 

Advertisement
Deze doe-het-zelf bijenkorf kan ons helpen de bijen te redden en onze omgeving te beschermen - 6

Maar pas op, want de potten met vers geproduceerde honing hebben de neiging heel snel op te warmen, als ze eenmaal zijn afgedekt: zet ze in de schaduw om te voorkomen dat ons werk en dat van de bijen teniet wordt gedaan.

Deze doe-het-zelf bijenkorf kan ons helpen de bijen te redden en onze omgeving te beschermen - 7

Bijen spelen een fundamentele rol voor onze planeet: ze gaan van boom naar boom, van bloem naar bloem, ze laten de bestuiving en groei van de vegetatie van de aarde toe. Met de juiste apparatuur is het eenvoudig om een resistente bijenkorf en een comfortabele omgeving voor deze insecten te bouwen die stilletjes ons leven redden.

Advertisement
Deze doe-het-zelf bijenkorf kan ons helpen de bijen te redden en onze omgeving te beschermen - 8
Advertisement