11 zinnen die ons kunnen helpen een relatie te herstellen na een ruzie

Janine image
door Janine

24 April 2019

11 zinnen die ons kunnen helpen een relatie te herstellen na een ruzie
Advertisement

Het kan gebeuren, zelfs met de meest hechte stellen, om een discussie te hebben wanneer plotseling de tonen hoog oplopen. In deze gevallen is het moeilijk om de ander te laten begrijpen hoeveel je om hem geeft en om de discussie te degraderen naar de rang van “episode”. Er zijn echter methoden die ons in staat stellen om de relatie met onze partner te herstellen na een bijzonder verhitte discussie.

Hier zijn de elf zinnen die we moeten uitspreken na één van onze volgende ruzies:

via psychologytoday.com

Pexels

Pexels

 • Wat vind je ervan om er rustig over te praten en wat meer rekening te houden met onze wederzijdse behoeften?
 • Het is normaal dat je dat wilt (bijvoorbeeld: tijd voor ons, mijn ruimtes).
 • Je hebt gelijk als je dat zegt (ik ben opvliegend, chagrijnig, ik werk te veel).
 • Ik weet niet wat de oplossing voor ons probleem is. Maar we zijn een team en samen zullen we ontdekken hoe we eruit kunnen komen.
 • Ik vind het jammer dat je je zorgen maakt over dit probleem (de baan, de relatie met je ouders).
Advertisement
Pexels

Pexels

 • Je probeerde met me over de kwestie te praten, maar ik liet het altijd gaan. Het spijt me dat ik niet wat begripvoller was: ik had er meer aandacht aan moeten besteden.
 • Ik dacht dat ik je standpunt kende, nu begrijp ik dat je anders denkt. Ik zal proberen je mening in de toekomst beter te begrijpen.
 • Ik had hier niet over moeten praten (een karaktertrek, een oud onrecht) omdat ik weet hoe ongemakkelijk het voor jou is. Ik voelde me aangevallen en ik wilde jou op mijn beurt aanvallen, maar dit brengt ons nergens.
 • Ik dacht aan wat je me vertelde (bijvoorbeeld dat ik niet voor mijn gezondheid zorg). Het leek of ik meteen in de aanval ging, maar ik was aan het nadenken over wat je zei.
 • Ik vind het niet leuk als we ruzie maken en je ongelukkig bent. We zouden moeten (wandelen, uit eten gaan) om te ontspannen.
 • We zaten in een vicieuze cirkel waarin jij mij en ik jou aanviel en we begrepen elkaar niet, waardoor oude misverstanden herleefden. We doen dit altijd: het is tijd om dit patroon te doorbreken
Pexels

Pexels

Het is belangrijk om met je partner te communiceren, vooral na een discussie, dat je elkaars standpunt accepteert. Zelfs als we het er niet mee eens zijn, is het essentieel om de ander duidelijk te maken dat we altijd rekening houden met wat hij denkt en dat we hem belangrijk vinden alleen omdat hij (of zij) het is. De goede relaties zijn in feite die waarin er een wederzijdse welwillende invloed, een uitwisseling van ideeën en meningen is.

Het is niet essentieel om de zinnen die zojuist beschreven zijn letterlijk te volgen of om een zekere houding aan te nemen: het belangrijkste is om met het hart te spreken om duidelijk te maken dat we echt om de persoon tegenover ons geven.

Advertisement