Ernstige autismestoornissen worden met 47% verminderd met fecale bacteriotherapie: dit is waar het uit bestaat

Janine image
door Janine

20 April 2019

Ernstige autismestoornissen worden met 47% verminderd met fecale bacteriotherapie: dit is waar het uit bestaat
Advertisement

We hebben zoveel gehoord over een aantal gezondheidscondities dat we, hoewel we geen medische experts zijn, heel goed weten hoe we hun oorsprong moeten aangeven: autisme is bijvoorbeeld, hoewel nog onbekend in veel opzichten, in grote lijnen terug te voeren is tot een neurologische aandoening.

Toch richten de nieuwste studies over autisme zich helemaal niet op de hersenen of op delen van het lichaam die er nauw bij betrokken zijn: de universiteit van Arizona bijvoorbeeld heeft waargenomen hoe autistische stoornissen enorm worden afgevlakt door in te grijpen op de darmen.

via Nature

Advertisement
pixabay

pixabay

Het wordt steeds duidelijker dat op de een of andere manier alle stoornissen die kunnen optreden in het zogenaamde autismespectrum te maken hebben met de gezondheid van de darmen: er is nog steeds niet veel bekend over wat de oorzaak is en wat de gevolgen zijn, maar de resultaten verkregen uit een belangrijk onderzoek dat waarnam dat intestinale therapie de aandoeningen geassocieerd met autisme enorm verbetert, zijn erg interessant.

Naast de problemen in verband met sociale interacties, motorische controle en cognitieve ontwikkeling, kan autisme ook worden geassocieerd met frequente intestinale problemen: de Universiteit van Arizona heeft zich in dit verband verdiept en de effecten van een beslissende en innovatieve therapie bekeken.

Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk besloten om vrijwilligers te onderwerpen aan onderzoek - 18 kinderen met autisme, tussen 7 en 16 jaar, met matige tot ernstige darmproblemen - niet met traditionele probiotische of op antibiotica gebaseerde therapieën, maar met een complete transplantatie van darmmicroflora.

Advertisement
Ed Uthman/Flickr

Ed Uthman/Flickr

De transplantatie, ook bekend als fecale bacteriotherapie, bestaat uit het volledig vernieuwen van de darmmicro-organismen door een gezonde darmflora te transplanteren die uit de ontlasting van een donor is genomen. Na een behandeling van 8 weken, ervoeren de kinderen niet alleen een vermindering van 80% van de gastro-intestinale stoornissen, maar toonden ze ook een duidelijke verbetering in de stoornissen geassocieerd met autisme.

Twee jaar na het experiment konden de onderzoekers de voordelen van de therapie op de lange termijn bevestigen, namelijk, als aan het begin van de therapie 83% van de kinderen tot ernstig autisme behoorden, nu nog slechts 17% er deel van bleef uitmaken. Over het algemeen zijn de acute kenmerken van autisme met 47% verminderd.

De darm is ongetwijfeld een ongebruikelijk punt voor de behandeling van neurologische aandoeningen, zoals autisme, maar het wordt steeds duidelijker dat darmgezondheid nauw verbonden is met geestelijke gezondheid: dit is de reden waarom fecale bacteriotherapie wordt gezien als de "therapie van toekomst " voor veel ziekten.

Source:

Advertisement