Een wetenschappelijk onderzoek ontdekt het mechanisme om kankercellen te "verhongeren" totdat ze bezwijken

Janine image
door Janine

12 Mei 2019

Een wetenschappelijk onderzoek ontdekt het mechanisme om kankercellen te "verhongeren" totdat ze bezwijken
Advertisement

Volgens Rupert Allan Willis is het neoplasma, oftewel kanker, "een massa weefsel dat te snel en op een ongecoördineerde manier groeit in vergelijking met normale weefsels, en dat blijft bestaan in deze toestand na het stoppen van de prikkels die tot het proces hebben geleid". Tot nu toe was het niet mogelijk om volledig te begrijpen wat sommige cellen ertoe heeft gebracht zich razendsnel te ontwikkelen, maar sommige nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat wat zieke cellen onderscheiden van anderen hun metabolisme is.

via Cancer Cell

Advertisement
Cancer Cell

Cancer Cell

Uitgaande van deze ontdekking heeft Saverio Minucci, directeur van het Europese Instituut van Oncologie (IEO), een strategie ontwikkeld die kankercellen kan vernietigen door hun veranderde metabolisme aan te vallen. Minucci ontdekte met name dat een hypoglycemisch dieet, geassocieerd met de toediening van metformine (een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2), een kettingreactie veroorzaakt met het eiwit PP2A (een eiwit dat in staat is de activiteit te reguleren van sommige genen die betrokken zijn bij tumorontwikkeling), en het metabole systeem van kankercellen ondermijnt. Als deze eenvoudige trucjes de kankercellen "verhongeren", zullen ze langzamerhand bezwijken.

Advertisement
Charles River Laboratories

Charles River Laboratories

De studie van Dr. Minucci werd gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Cell. In het tijdschrift verklaarde de directeur van IEO ook dat, dankzij de hulp van de AIRC Foundation voor kankeronderzoek, een echt experiment op patiënten binnenkort zal starten.

Als deze laatste, zoals we allemaal hopen, de verwachte resultaten zullen opleveren, zou het een beslissende stap vooruit zijn in de strijd tegen kanker. En dat zou goed nieuws zijn.

Advertisement