Een drone levert een nier af voor een transplantatie: het is de eerste keer in de geschiedenis van de geneeskunde

Janine image
door Janine

05 Juni 2019

Een drone levert een nier af voor een transplantatie: het is de eerste keer in de geschiedenis van de geneeskunde
Advertisement

Op afstand bestuurde vliegtuigen (RCV), beter bekend als drones, zijn vliegtuigen die worden gekenmerkt door het ontbreken van een piloot aan boord. In de afgelopen tijd hebben deze apparaten hun gebruik geconsolideerd in zowel de militaire als de civiele sector. De voordelen zijn talrijk: de mogelijkheid om heel dicht bij het doel te komen, het vermogen om sneller te bewegen dan andere middelen.

Daarom werd voor drones gekozen als een middel om organen te vervoeren.

via University of Maryland

Advertisement
Een drone levert een nier af voor een transplantatie: het is de eerste keer in de geschiedenis van de geneeskunde - 1

Het nieuws over het eerste niertransport dat getransplanteerd moet worden door het gebruik van een drone is van eind april 2019. Het voertuig reisde ongeveer 5 kilometer om een nier van het Saint Agnes Hospital naar de University of Maryland Medical Center (UMMC) te vervoeren, beide gevestigd in Baltimore, Maryland. De vlucht duurde iets meer dan 10 minuten.

Een 44-jarige vrouw die op het orgaan wachtte, kreeg na tientallen jaren van dialyse de kans om haar levensverwachting en kwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Advertisement
Een drone levert een nier af voor een transplantatie: het is de eerste keer in de geschiedenis van de geneeskunde - 2

De kostbare lading arriveerde op zijn bestemming dankzij een op maat gemaakt onbemand luchtvaartsysteem en werd onder strikte controle gehouden door een high-tech apparaat dat speciaal was ontworpen voor het onderhoud en de bewaking van een vitaal menselijk orgaan.

E. Albert Reece, professor aan de UMMC, zei dat hij enthousiast was over het succes van dit eerste menselijke orgaantransport op afstand. Het nieuwe systeem maakt het in feite mogelijk om de organen veel sneller te vervoeren, waardoor compromitterende vertragingen worden voorkomen: het was niet ongebruikelijk, zei Reece, dat organen die getransplanteerd moesten worden, uren van vertraging opliepen, waardoor hun bruikbaarheid in het gedrang kwam. Uitstekend nieuws voor de 114.000 Amerikaanse patiënten in afwachting van een transplantatie.

De hoop is dat dit nieuwe systeem kan worden geconsolideerd in alle ziekenhuizen van de wereld, door het transport van menselijke organen en de levensverwachting van vele andere honderdduizenden mensen in de wereld te versnellen.

Advertisement