Een nieuwe test kan tumoren 15 jaar voor het begin opsporen, met een eenvoudige bloedtest

Janine image
door Janine

31 Maart 2019

Een nieuwe test kan tumoren 15 jaar voor het begin opsporen, met een eenvoudige bloedtest
Advertisement

De strijd om het leven, zoals de titel van een boek waarin Paul De Kruif de weg beschrijft dat onze soort heeft geleid tot een langer en gezonder leven, heeft altijd de grootste bezigheid van de mens vertegenwoordigd. Gedurende onze geschiedenis zijn veel dodelijke kwaden verslagen, maar nieuwe vijanden presenteerden zich altijd voor ons. De grootste strijd in de afgelopen jaren is tegen kanker gevoerd.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De oorlog tegen deze grote kwaden die de mensheid treffen, gaat zonder enige twijfel over op preventie. Dit is de boodschap van onderzoekster Rocío Arroyo, een 45-jarige vrouw uit Madrid die besloot haar doktersjas aan de wilgen te hangen om een bedrijf op te richten dat zich bezighoudt met preventie van kanker.

Een paar jaar geleden besloot Arroyo om naar de regio Castilië en León te verhuizen. Dankzij de belangstelling van lokale investeerders slaagde ze erin om Amadix op te richten, een klein farmaceutisch bedrijf dat zich specialiseert in het creëren van medicijnen tegen kanker.

In de loop der jaren hebben Arroyo en haar team zich geperfectioneerd in de preventie van kanker. Uiteindelijk waren ze in staat om een product te ontwikkelen dat in staat is om darmkanker te voorspellen, bij mannen van 50 jaar en ouder, dankzij een eenvoudige jaarlijkse bloedtest.

Advertisement
pixabay

pixabay

Dikkedarmkanker, legt de onderzoekster uit, begint als poliepen die sporen achterlaten in het bloed, in de eiwitten en in de RNA-moleculen van ons lichaam. De hoeveelheid en combinatie van deze genetische markers kan helpen om te begrijpen of de patiënt een tumor zal ontwikkelen.

Colofast, het farmaceutische product dat is gemaakt door Amadix en waarmee we het begin van de ziekte kunnen voorspellen, is al op meer dan 1000 mensen getest en heeft bewezen superieur te zijn aan andere vergelijkbare producten (die alleen bestaande tumoren kan identificeren, maar hun mogelijke toekomstige manifestatie niet kan voorspellen).

Onderzoekers zeggen dat ze hopen het product binnenkort op de markt te kunnen brengen, ook omdat, zoals Arroyo opmerkte, Amadix een klein bedrijf is dat zich bezighoudt met experimentele farmacologie en momenteel geen geld meer heeft voor onderzoek. Het zou een echte ramp zijn als het bedrijf, dat op andere momenten een financiële ineenstorting riskeerde, zou worden gedwongen te sluiten.

Ondertussen gaan de tests gelukkig door. De hoop is dat Colofast binnenkort op de markt zal zijn en een grote bijdrage kan leveren aan de strijd tegen een van onze meest kwade vijanden.

Advertisement