Luie mensen leven langer - en deze keer zegt de wetenschap het

Janine image
door Janine

25 Maart 2019

Luie mensen leven langer - en deze keer zegt de wetenschap het
Advertisement

Heb je 's morgens geen zin om uit bed te komen en kun je 's middags niet wachten om een dutje te doen? Hoe vaak zijn mensen gedwongen om je letterlijk uit je comfortabele bed te gooien, waarbij je werd beschuldigd van luiheid, waardoor dit woord een zeer negatieve bijklank kreeg? Welnu, het is tijd voor jou om wraak te nemen op de traagheid die je onderscheidt, en met goedkeuring van de wetenschap!

Advertisement
Epicawesomewolf/Wikimedia

Epicawesomewolf/Wikimedia

Een team van paleontologen van de Universiteit van Kansas heeft studies uitgevoerd bij 299 soorten gastropoden (slakken, weekdieren) en tweekleppigen (oesters, kokkels, mosselen) van de Atlantische Oceaan, uitgestorven in de Plioceense periode (tussen 5,5 en 2,5 miljoen jaar geleden) of nog steeds in leven. Onderzoekers hebben geprobeerd de oorzaken te begrijpen van het uitsterven van de voorouders van weekdieren die nog steeds bestaan en hebben een zeer interessante ontdekking gedaan: luiheid was de oorzaak dat deze soorten er nog altijd zijn!

Toen de onderzoekers stofwisselingssnelheden in rust berekenden voor elke soort, ontdekten ze dat het energieverbruik significant hoger was voor de 178 soorten die waren uitgestorven dan die welke nog steeds leven. Bruce Lieberman, hoogleraar ecologie en evolutionaire biologie die het onderzoek leidde, vatte het concept samen: "Hoe lager het metabolisme, hoe waarschijnlijker het is dat de soort waar je bij hoort, zal overleven". De soort met een langzamer metabolisme heeft in feite minder voedsel nodig om te overleven, terwijl de meer actieveren gedwongen worden om voortdurend voor voedsel te zorgen en dit kan, in tijden van hongersnood, een dodelijk probleem worden. Het werk zou milieuactivisten kunnen helpen voorspellen welke soorten eerder zouden kunnen uitsterven, omdat een mogelijk effect van het broeikaseffect hongersnood is. De volgende stap zal zijn om uit te zoeken of het metabolisme een rol kan spelen bij het uitsterven van andere dieren.

Maar Lieberman benadrukte dat er geen perfecte correlatie is tussen luiheid en overleven of tussen activiteit en uitsterven en dat de oorzaken van het verdwijnen van sommige soorten ontelbaar zijn en nog steeds onbekend. De studie toonde echter aan dat een langzamer metabolisme een goed wapen kan zijn tegen het einde van de soort.

Onderzoekers waarschuwen de luie mensen echter om zich niet te veel te laten gaan: luiheid loont niet altijd. De luie oppervlakkigheid waarmee de mensheid wordt geconfronteerd in de strijd tegen vervuiling vormt bijvoorbeeld geen mogelijkheid voor onze soort om uitsterven te voorkomen. Het is eerder de zekerheid van onze volgende apocalyps.

Advertisement