7 veel voorkomende groenten die nooit zouden mogen worden gegeten, vooral rauw

Janine image
door Janine

04 Mei 2019

7 veel voorkomende groenten die nooit zouden mogen worden gegeten, vooral rauw
Advertisement

Groenten en fruit behoren tot de gezondste voedingsmiddelen dankzij hun vitamines, kalium en antioxidanten die ons lichaam helpen langer gezond te blijven. Volgens schattingen van de Duitse Voedingsmaatschappij (DGE) zou elk persoon minstens 2 stuks fruit en 3 porties groenten per dag moeten eten.

Vanzelfsprekend kunnen niet alle groenten en fruit op dezelfde manier worden gegeten. Hier zijn 7 regels met betrekking tot het gebruik en de consumptie van groenten en fruit.

Advertisement

1) Tomaten

1) Tomaten

Dan/Flickr

Alle groene delen van de tomatenplant (inclusief de onrijpe vruchten) zijn giftig omdat ze solanine bevatten. Solanine is een stof die door planten wordt geproduceerd om schimmels en schadelijke insecten te bestrijden. Niet volledig rijpe tomaten bevatten tot 32 mg (op 100 gram van de vrucht) van deze stof.

De inname van ongeveer 25 mg solanine veroorzaakt duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid, maar grotere hoeveelheden kunnen nog schadelijker zijn: blijf dus uit de buurt van onrijpe tomaten.

Advertisement

2) Aardappelen

2) Aardappelen

Thamizhpparithi Maari/Wikimedia

Net als tomaten bevatten aardappelen solanine. Een kilo verse aardappelen kan tot 200 mg bevatten. Deze hoeveelheid neemt meestal toe als de aardappelen slecht worden bewaard, bijvoorbeeld als ze ontkiemen of als ze in het zonlicht worden bewaard.

Solanine kan niet worden vernietigd, zelfs niet door te koken, daarom moeten gekiemde aardappelen of aardappelen met groene vlekken volledig worden vermeden.

3) Courgettes en pompoenen

3) Courgettes en pompoenen

Courgettes en pompoenen kunnen op veel manieren worden gegeten, zelfs rauw, als je dat lekker vindt. Wees echter voorzichtig wanneer deze groenten een buitengewoon bittere smaak hebben. De bittere smaak komt in feite door de cucurbitacine, een natuurlijke verbinding die zeer nuttig is voor zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. In overmatige hoeveelheden is cucurbitacine echter giftig.

4) Groene bonen

4) Groene bonen

pxhere

Groene bonen zijn rijk aan vitamine A, C en K en vezels. Hun voordelen zijn daarom opmerkelijk. Maar ze mogen nooit rauw worden gegeten omdat ze fasine bevatten, een stof die bloed stolt. Gelukkig zijn 15 minuten koken voldoende om elk spoor van fasine te vernietigen.

5) Aubergines

5) Aubergines

Ook in dit geval is het risico een buitensporige opeenhoping van solanine. Hierdoor en vanwege de bittere smaak mogen onrijpe aubergines nooit worden geconsumeerd.

Advertisement

6) Rabarber

6) Rabarber

Gegeten in kleine hoeveelheden, is rabarber een regulator van de darmfuncties. Het bevat echter ook oxaalzuur, een zuur dat sterk genoeg is om de darmwand te irriteren. Oxaalzuur wordt gedeeltelijk vernietigd door het koken, maar het advies is om kleine hoeveelheden rabarber te consumeren.

7) Andere voedingsmiddelen die slecht kunnen zijn

7) Andere voedingsmiddelen die slecht kunnen zijn

Kleine hoeveelheden gifstoffen zijn aanwezig in veel fruit en groenten. Daarom is het noodzakelijk om gematigd spinazie (die nooit opgewarmd moet worden), rucola, abrikozen, nootmuskaat en perziken te eten.

Er zijn veel voedingsmiddelen die valkuilen voor ons lichaam verbergen. Maar met de nodige zorg kunnen we alleen het beste van hen nemen om ons goed te voelen.

Advertisement