Het Verenigd Koninkrijk verbiedt het gebruik van wilde dieren in circussen

Janine image
door Janine

11 Mei 2019

Het Verenigd Koninkrijk verbiedt het gebruik van wilde dieren in circussen
Advertisement

Eeuwenlang hebben wilde dieren van allerlei aard deel uitgemaakt van de circuscaravans die van stad naar stad reisden, door kunstjes en spelletjes te laten zien. Zebra's, kamelen, rendieren, olifanten en grote katachtigen hebben hun hele leven achter de tralies geleefd, zonder dat hun poten ooit het gras hebben geraakt.

Het circusleven is niet alleen absoluut onnatuurlijk - zoals het leven in de dierentuin - maar het is ook erg stressvol. Het is geen geheim dat de africhters, om de dieren ertoe aan te zetten de complexe oefeningen uit te voeren, hun toevlucht nemen tot methoden die niet altijd orthodox zijn, waaronder zware fysieke straffen. En ook wanneer ze niet optreden, hebben de dieren het niet best: er wordt vaak melding gemaakt van slechte hygiënische omstandigheden, dieren die worden opgesloten in zeer krappe kooien en worden blootgesteld aan elke vorm van stress.

via gov.uk

Advertisement
Usien/Wikimedia

Usien/Wikimedia

Welnu, langzaam maar zeker is dit alles aan het veranderen: meer en meer regeringen werken aan het verbieden van deze onmenselijke praktijk: het Verenigd Koninkrijk sluit zich uiteindelijk aan bij deze lijst, met de oprichting van een wet die uitdrukkelijk het gebruik van wilde dieren in circussen verbiedt.

Voorlopig is de wet beperkt tot wilde dieren, die ongetwijfeld meer dan anderen lijden aan het ontbreken van een natuurlijke omgeving, maar we hopen dat het ook voor anderen geldt, vooral wanneer het niet mogelijk is om te controleren of de arme schepselen met respect worden behandeld.

Advertisement
Margaret McMullen/Flickr

Margaret McMullen/Flickr

Tijdens de weg die leidde tot de Engelse wet, die vanaf 2020 van kracht zal zijn, waren de campagnes van de dierenbescherming doorslaggevend, die dankzij de sociale netwerken nu in staat zijn om grote delen van de bevolking te bereiken. En in feite laten de peilingen geen twijfel bestaan: de meerderheid van de Britse bevolking is tegen deze barbaarse en verouderde praktijk, en we zijn ervan overtuigd dat in andere landen de situatie niet anders is.

~Pawsitive~Candie_N/Flickr

~Pawsitive~Candie_N/Flickr

Dit is een mooie stap voorwaarts waarvan we hopen dat die kan worden uitgebreid naar vele andere landen: geen enkele maatschappij kan zichzelf modern noemen als ze arme schepselen voor puur vermaak veroordelen tot zo'n ellendig en lijdend leven.

Advertisement