De impact van een meteoriet op aarde is geen verre mogelijkheid: de waarschuwing van de beheerder van de NASA

Janine image
door Janine

13 Mei 2019

De impact van een meteoriet op aarde is geen verre mogelijkheid: de waarschuwing van de beheerder van de NASA
Advertisement

Een bedreiging met catastrofale situaties zoals we in sommige sciencefictionfilms hebben gezien, maar die helaas de harde realiteit zouden kunnen worden.

We hebben het over meteorieten, ruimtelijk “puin” dat voortkomt uit de erosie van asteroïden die in onze atmosfeer voorkomen.

Over het algemeen wordt gedacht dat hun impact op het aardoppervlak een vrij zeldzame gebeurtenis is, aangezien de meeste van hen in de lucht uiteenvallen. De situatie is echter iets anders.

Advertisement
Jim Bridenstine

Jim Bridenstine

NASA-beheerder Jim Bridenstine heeft ter gelegenheid van de conferentie over de planetaire verdediging van de Internationale Academie voor Ruimtevaart verklaard dat de impact van deze hemellichamen op onze planeet geen ver scenario is.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte Bridenstine de noodzaak om een dergelijke dreiging serieus te nemen, zonder te denken dat het "overdreven" is zoals in Hollywood-films, noch catastrofaal.

De NASA moet, volgens de beheerder, concrete actie ondernemen om de aarde te beschermen. Bij het behandelen van dit onderwerp, herinnerde de Amerikaanse functionaris en politicus de impact die plaatsvond in februari 2013 in Centraal-Rusland, nabij Chelyabinsk.

Advertisement
9866112/Pixabay

9866112/Pixabay

Daar kwam een meteoriet van ongeveer 20 meter breed de atmosfeer binnen met meer dan 60.000 kilometer per uur, exploderend en uiteenvallend vlak boven de Russische stad. De beelden toonden destijds een lang vurig pad ("bolide" genoemd) dat de hemel passeerde, na een opmerkelijke schokgolf.

Een deflagratie die enorme schade heeft aangericht en meer dan 1400 gewonden veroorzaakte, en die door Bridenstine werd gedefinieerd als “30 keer groter dan die van de atoombom".

Volgens de NASA-beheerder zijn dergelijke gebeurtenissen echter niet zo zeldzaam en uitzonderlijk. Sommige onderzoeken getuigen namelijk dat ze ongeveer elke 60 jaar kunnen voorkomen.

Shane.togerson/Wikimedia

Shane.togerson/Wikimedia

Dit is precies waarom we voorbereid moeten zijn. Zoals verklaard door Bridenstine, kan de NASA zijn bijdrage leveren door het traject en de snelheid van deze ruimtevoorwerpen te meten en, na evaluatie van de mogelijke gevolgen voor onze planeet, te beslissen hoe te handelen.

Dit jaar concentreerde de Planetaire Defensieconferentie zich op hoe de wereld zich kan verdedigen tegen potentieel gevaarlijke asteroïden, meteorieten of kometen, door misschien specifieke oefeningen te plannen.

Advertisement