Dit Nigeriaanse meisje verzamelt autobanden van de weg en maakt er mooie meubels van - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit Nigeriaanse meisje verzamelt autobanden…
De Everest is schoner geworden: 3 ton afval is verwijderd en dit is nog maar het begin 30 dieren die genetische menging meer uniek dan zeldzaam heeft gemaakt

Dit Nigeriaanse meisje verzamelt autobanden van de weg en maakt er mooie meubels van

Door Janine
1.442
Advertisement

Een van de problemen bij het ontstaan van vervuiling op sommige delen van de planeet is de zeer slechte opvoeding van de bevolking bij het beheer van afvalstoffen: vaak dragen de bewoners zelf als eerste bij aan vervuiling, doordat ze terreinen en stranden in vuilstortplaatsen in de open lucht transformeren.

In deze gevallen is de eerste stap in het herstel van het landschap het onderwijzen van burgers om afval op de juiste manier weg te gooien en het milieu te respecteren: dit is de missie van Olabanke Banjo, een jonge Nigeriaanse die oude autobanden van de weg en van stortplaatsen haalt om ze een tweede kans te geven.

Dit is Olabanke Banjo, een meisje afkomstig uit Nigeria, die bekend werd op sociale media vanwege haar recycling activiteiten.

Olabanke recycled gebruikte banden die in haar land en in andere delen van Afrika regelmatig langs wegen worden gegooid of achtergelaten in het midden van bewoonde centra.

Olabanke verzamelt ze en transformeert ze in mooie meubels: stoelen, poefs, tafels en krukjes. Als het werk klaar is, is het bijna onmogelijk om het startmateriaal of de versleten banden te herkennen.

Advertisement

Dankzij de activiteit van deze jonge creatieveling wordt een zeer vervuilend materiaal, meubels voor kantoren, winkels of eenvoudigweg huizen. Veel andere vrouwen zijn geïnspireerd door Olabanke, op zoek naar oude banden om fauteuils en stoelen te maken.

Olabanke heeft ook een vereniging opgericht, Cyprus45Factory, die kunstwerken van banden verkoopt. Het is mogelijk om contact op te nemen op het Instagram-profiel, maar binnenkort komt er een echte site aan.

Olabanke vertelt het begin van haar avontuur als onderneemster: het begon allemaal toen ze bij haar zus in Lagos woonde. Ze had een stapel van 20 oude banden, die ze weg wilde gooien. Olabanke, altijd geneigd tot recycling en de creatieve kunsten, overtuigde haar ervan ze te bewaren. Zoedoende maakte ze de eerste stoelen en, aangezien mensen enorm waardeerden wat ze produceerde, bleef ze ze maken.

Advertisement

De activiteit van Olabanke is heel belangrijk in Nigeria: hier leven veel mensen in omstandigheden van extreme armoede en in huizen zijn er vaak geen essentiële elementen. Het ontvangen van iets kleurrijks, degelijks en functioneels is een immens geschenk.

Ook sommige scholen hebben Olabanke's creaties: kinderen strijden om op haar kleurrijke stoelen te zitten! Het lijkt misschien banaal, maar in een arm land wordt een kleurrijk en goed afgewerkt voorwerp met compleet andere ogen gezien.

Advertisement

Olabanke weet hoe belangrijk haar missie is: ze glimlacht niet alleen naar degenen die echt weinig redenen hebben om te glimlachen, maar ze draagt ook bij aan de verandering van het milieu die noodzakelijkerwijs bij mensen moet beginnen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt