Er is een nieuwe stof ontdekt die de behandeling van cariës radicaal kan veranderen: de tanden herstellen zichzelf

Janine image
door Janine

17 Mei 2019

Er is een nieuwe stof ontdekt die de behandeling van cariës radicaal kan veranderen: de tanden herstellen zichzelf
Advertisement

Tandbederf is zonder twijfel een van de grootste ergernissen die ons kan overkomen.

Verwaarloosde hygiëne, aanleg, slechte immuunafweer: wat de oorzaak ook is, we weten heel goed dat, voor het geval we er last van hebben, het goed is onmiddellijk in te grijpen om onaangename en pijnlijke gevolgen te voorkomen. Specialisten verwijderen meestal het beschadigde weefsel van de tanden en vullen de holte vervolgens met kunstmatige aggregaten.

Daarbij wordt de infectie opgelost en de pijn bestreden, maar in werkelijkheid wordt de schade aan de tand door de cariës niet volledig verholpen, omdat het gat niet wordt genezen, maar alleen wordt gevuld. Hoewel het materiaal waarmee cariës worden behandeld, het kan benaderen dat van nature aanwezig is op onze tanden, is het nog steeds een kunstmatig surrogaat.

Het doel van veel onderzoekers is daarom om de tanden te stimuleren om zichzelf te herstellen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Professor Paul Sharpe van het King's College London Dental Institute vroeg zich af hoe je het lichaam moet leren om in te grijpen op tanden die zijn beschadigd door tandbederf.

Net zoals onze huid dat doet wanneer we onszelf verwonden aan het oppervlak, kunnen onze tanden zich ook herstellen. Hoe? Door het produceren van dentine, een verkalkte stof die als een beschermer fungeert, maar dat misschien niet genoeg is in het geval van ernstige verwondingen.

Om het gebruik van kunstmatige vulling te vermijden, hebben Sharpe en zijn team van onderzoekers een nieuwe substantie onderzocht, Tideglusib.

Advertisement
mlarsson62/Pixabay

mlarsson62/Pixabay

Tideglusib is een stof die aanvankelijk werd getest voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen, maar die ook interessante resultaten op het gebied van de tandheelkunde geeft.

Dit komt omdat het de productie van dentine aanzienlijk kan stimuleren en de stamcellen die van nature aanwezig zijn in de pulp van de tanden "in beweging" zetten.

De stof werd getest op kleine gedrenkte sponzen en op de beschadigde tanden van muizen geplaatst, en de resultaten waren verrassend. Met Tideglusib worden gehaltes van dentine die normaal gesproken worden geproduceerd in het geval van cariës sterk overschreden en kan herstel van natuurlijke schade worden gestimuleerd.

Hoewel onderzoekers nog steeds knaagdieren testen, zeiden ze dat ze er alle vertrouwen in hadden dat een dergelijke oplossing nieuwe en veelbelovende vooruitzichten voor de behandeling van cariës zou kunnen openen. Dankzij deze onderzoeken zouden we in de toekomst aanzienlijke hulp kunnen hebben om ze te herstellen met onze eigen kracht als we er last van zouden hebben.

Advertisement