Levi Strauss heeft een nieuwe hennepstof bedacht waardoor we geen katoen meer willen

Janine image
door Janine

21 Mei 2019

Levi Strauss heeft een nieuwe hennepstof bedacht waardoor we geen katoen meer willen
Advertisement

Iedereen kent het bekende merk, vooral geassocieerd met jeans, van Levi Strauss & Co. Het bedrijf is feitelijk leider in de kledingsector vrijwel sinds de oprichting ervan, die plaatsvond in 1853 in San Francisco (Californië).

Sindsdien is het bedrijf nooit gestopt met het verbeteren van zijn producten. De evolutie is nog steeds in volle gang, vooral dankzij Paul Dillinger, de huidige vice-president van Levi's. Dillinger wil namelijk hennepkleding maken.

Advertisement
Natrij/Wikimedia

Natrij/Wikimedia

In maart 2019 ging Levi's een samenwerking aan met Outerknown, wat het ontwerp en marketing van twee broeken en een jas bestaande uit 31% hennep betreft (de overige 69% is katoen). Dillinger zei dat hij enthousiast was over de innovatie. Hennep maakt het in feite mogelijk kleding te maken op een voor het milieu duurzame manier. Volgens gegevens verspreid door het Stockholm Environment Institute (SEI), is gemiddeld 3.781 liter zoet water nodig om een katoenen kledingstuk te maken; de hoeveelheid water die wordt gebruikt voor hetzelfde kledingstuk van hennep is 2.655 liter (ongeveer 30% minder).

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Het is duidelijk dat hennep ook enkele moeilijkheden oplevert. In feite zijn hennepvezels, in tegenstelling tot katoenvezels, niet klein en gemakkelijk gevormd, maar lang, ruw en minder vormbaar. Door middel van verschillende pogingen was Dillinger in staat om een zachter en minder ruw hennepweefsel te ontwikkelen dan welk ander katoenweefsel dan ook. Hoe slaagde hij erin? Met nog minder water dan verwacht.

Volgens de woorden van Levi's vice-president, is dit de weg die we moeten bewandelen als we de planeet willen redden. Dillinger heeft in feite verklaard dat het idee van zijn bedrijf is om binnen vijf jaar een kledingstuk te maken dat volledig uit hennep bestaat, door geen katoen meer te gebruiken en dat hoe dan ook trendy is. De mode mag de aarde niet vernietigen en ecologische duurzaamheid hoeft niet oncomfortabel of uit de mode te zijn, zei Dillinger.

Advertisement