Het is officieel: linkshandige mensen zijn beter in wiskunde, een studie bewijst het

Janine image
door Janine

31 Mei 2019

Het is officieel: linkshandige mensen zijn beter in wiskunde, een studie bewijst het
Advertisement

Ze werden niet altijd goed gezien, omdat ze in het verleden als "anders" werden beschouwd en in sommige uiterste gevallen bijna duivels. We hebben het over linkshandige mensen, die mensen die de voorkeur geven aan het gebruik van de linkerkant van het lichaam om dagelijkse handelingen uit te voeren.

Een trend die in het verleden vaak als negatief werd beschouwd, die op jonge leeftijd moest worden vermeden en afgeremd, zowel in het gezin als op school.

Tegenwoordig is er echter voor linkshandige mensen geen gebrek aan mogelijkheden voor trots en wraak, ook gecertificeerd door de wetenschap.

via frontiersin.org

Advertisement
David D/Flickr

David D/Flickr

Er wordt vaak beweerd dat mensen die de linkerkant van het lichaam gebruiken, op verschillende gebieden meer “geavanceerd” zijn dan traditionele rechtshandige mensen.

Een gefundeerde opvatting, niet alleen voor de geniale linkshandige persoonlijkheden uit de geschiedenis (van Aristoteles tot Leonardo da Vinci, van Tesla, tot Madame Curie en Einstein), maar ook voor de bevestigingen die uit vele wetenschappelijke studies kwamen.

Wat we wel weten is dat linkshandige mensen een meer ontwikkelde rechter hersenhelft hebben. Deze functie laat meer open meningen toe in redeneren, creativiteit en ruimtelijke faculteiten. Het feit dat ze al hun acties moeten uitvoeren en dagelijks geconfronteerd worden met een context die rechtshandige mensen bevoordeelt, is een element geweest van verdere cognitieve ontwikkeling.

Advertisement
Alejandro Escamilla/Wikimedia

Alejandro Escamilla/Wikimedia

Maar het was een onderzoek uitgevoerd door universiteiten in Milaan, Maastricht en Liverpool die onlangs een verband legden tussen linkshandigheid en grote wiskundige vaardigheden.

Met behulp van een rigoureuze methode om de werkelijke neiging tot gebruik van de linkerkant in de onderzochte mensen vast te stellen, hebben de onderzoekers aanzienlijk betrouwbaarder schattingen verkregen dan in het verleden over de verspreiding van dit kenmerk.

De betrokken personen werd gevraagd met welke hand zij de voorkeur gaven aan het uitvoeren van een reeks eenvoudige en dagelijkse activiteiten. Nadat de “echte” linkshandige mensen waren getraceerd, werden hun wiskundige vaardigheden geëvalueerd, waardoor ze werden onderworpen aan tests en functies met verschillende problemen.

lonsainclaire/Pixabay

lonsainclaire/Pixabay

De resultaten waren verrassend. Niet zozeer vanwege de verschillen in het uitvoeren van berekeningen en basishandelingen tussen rechtshandige en linkshandige mensen, als voor degenen die zijn geverifieerd bij het uitvoeren van meer complexe wiskundige oefeningen. In dit geval is gebleken dat linkshandigen iets extra’s hebben, vooral als ze tienerjongens zijn.

Niet alle rechtshandigen zijn echter minder goed in wiskunde. Velen van hen hebben een meer ontwikkelde rechter hersenhelft, maar ook berekeningsvaardigheden die vergelijkbaar zijn met die van linkshandige mensen.

Als je echter moeilijkheden ondervindt met een complex probleem, is wiskunde een echte vijand voor je en ken je een linkshandig persoon die je wilt helpen, kom naar voren en de resultaten zullen je belonen!

Advertisement