Hier is de "Solubag", de revolutionaire plastic zak die binnen 5 minuten in water oplost

Janine image
door Janine

21 Mei 2019

Hier is de "Solubag", de revolutionaire plastic zak die binnen 5 minuten in water oplost
Advertisement

Een niet-vervuilende plastic zak, die binnen vijf minuten in water kan oplossen, wat een echte eco-duurzame revolutie zou kunnen betekenen. Het lijkt onwerkelijk, maar in plaats daarvan is het een echte en tastbare uitvinding. Het briljante idee kwam van Roberto Astete, Cristian Olivares, Patricio Cabezas en Alejandro Castro, vier Chileense experts in recycling, die hun "Solubag" oprichtten.

Via de naam is het gemakkelijk om te raden wat het is. De speciale tassen uit Chili zijn gemaakt met een plastic dat kalksteen gebruikt in plaats van olie.

Advertisement
Facebook

Facebook

Het duurt vijf minuten voor de Solubag volledig in water oplost, waardoor er geen residu of verontreiniging in de vloeistof achterblijft.

Het spreekt voor zich dat een dergelijke uitvinding een nieuw referentiepunt vormt voor het redden van oceanen, rivieren, meren en de fauna die hen bevrijden van vervuiling door de verwijdering van het plastic dat we dagelijks gebruiken.

Als we denken dat traditionele plastic zakken gedurende een periode van 150 tot 500 jaar in de natuur blijven, terwijl deze tassen in slechts vijf minuten oplossen, realiseren we ons hoe zo’n vondst moet worden verspreid en ingevoerd.

Advertisement
geraldsimmon00/Pixabay

geraldsimmon00/Pixabay

Om van Solubag steeds meer een object van algemeen gebruik te maken, besloten de makers om het voor eind 2018 op de markt te brengen.

Onlangs is de speciale tas in winkelcentra en supermarkten verschenen. Met een campagne die specifiek is ontwikkeld om het te verspreiden, werd het gedistribueerd naar het "Mallplaza" in Cartagena, Colombia.

Deze badplaats is niet willekeurig gekozen. Colombia is zelfs een van de landen met de hoogste aantallen van plasticverbruik per persoon. Geschat wordt dat gemiddeld één Colombiaan ongeveer 24 kg per jaar produceert, en Cartagena is een van de centra met de hoogste concentraties vervuiling door plastic in zee.

U+1F360/Wikimedia

U+1F360/Wikimedia

Burgers bewust en vertrouwd maken met ecologische visies en gewoonten is daarom uiterst urgent, en niet alleen in Colombia.

De verspreiding van ecologische hulpmiddelen zoals de Solubag zou veel massaler moeten zijn, het zou ook in contexten dichter bij ons moeten worden ingevoerd, om echt iets concreets te gaan doen om onze zeeën te redden.

Advertisement