Onderzoekers geloven dat ze het meest mysterieuze manuscript ter wereld hebben “gekraakt”: hier gaat het om

Janine image
door Janine

05 Juni 2019

Onderzoekers geloven dat ze het meest mysterieuze manuscript ter wereld hebben “gekraakt”: hier gaat het om
Advertisement

Het manuscript van Voynich is een geïllustreerde code geschreven in de vijftiende eeuw; het is geschreven met behulp van een protoromantische taal, nu uitgestorven, gebruikt in gesproken, maar niet in de geschreven taal: het alfabet combineert symbolen die bekend zijn bij andere ongebruikelijke, gebruikt letters als leestekens en is bezaaid met afkortingen van Latijnse woorden. Het is bovendien rijk aan afbeeldingen van onbekende planten.

Om deze redenen werd de tekst tot vandaag "het meest mysterieuze boek ter wereld" genoemd.

via The Voynich Manuscript

Advertisement
Elusive Muse/Flickr

Elusive Muse/Flickr

Het manuscript is vernoemd naar de Poolse antiquaar Wilfrid Voynich die het kocht in 1912, toen het Castello Aragonese in Ischia - de plaats van herkomst van de code - door particulieren werd gekocht. In 1915 werd het voor het eerst getoond aan het publiek en sindsdien blijft het de aandacht trekken van de grootste cryptografen (waaronder Alan Turing, de vader van de informatica). De tekst van de code, bewaard in de Beinecke Bibliotheek van manuscripten en zeldzame boeken van de Universiteit van Yale (Verenigde Staten), werd uiteindelijk ontcijferd door Gerard E. Cheshire, een professor aan de Universiteit van Bristol.

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Volgens de onderzoeken van Cheshire is het manuscript een handboek van kruidenremedies, therapeutische baden en astrologische lezingen met betrekking tot kwesties over hart, geest en voortplanting, volgens de overtuigingen van die periode. Het werd geschreven door Dominicaanse nonnen voor Maria van Trastámara, koningin van Aragona, Valencia, Sardinië, Mallorca en Sicilië en geeft ook een gedetailleerd verslag van de reddingsmissie van het schip, geleid door de koningin zelf, om de overlevenden van een vulkaanuitbarsting in de buurt van het eiland Vulcano (Sicilië), in 1444, te redden.

The Voynich Manuscript

The Voynich Manuscript

Als de onderzoeken van Cheshire echt gegrond blijken te zijn, zouden we worden geconfronteerd met een sensationele ontcijfering; het manuscript zou ons in staat stellen om een wereld te kennen die ons bijna volledig onbekend is: het hof van Castilië, samen met haar planten, ideeën, gebruiken en kennis die rond Koningin Maria hangen.

Advertisement