De secretarisvogel: alle geheimen van de roofvogel die uit een Pixar-film lijkt te komen

Janine image
door Janine

23 Mei 2019

De secretarisvogel: alle geheimen van de roofvogel die uit een Pixar-film lijkt te komen
Advertisement

We wedden dat je nog nooit een roofvogel gezien hebt die ongelooflijker en eleganter is dan de soort waar we het vandaag over zullen hebben; niet alleen een magnifieke luchtbewoner met een imposante grootte, maar ook een meesterwerk van moeder natuur met een oogverblindend verenkleed en kleuren. We hebben het over de zogenaamde secretarisvogel, of ook wel bekend als "serpentarius” vanwege zijn buitengewone vermogen om verschillende soorten slangen te vangen. Maar de wonderen en mogelijkheden van deze vogel eindigen hier niet.

Advertisement
Adamantios/Wikimedia

Adamantios/Wikimedia

De "Sagittarius Serpentarius" kreeg de naam van secretarisvogel pas in de negentiende eeuw, toen de Britse expedities naar het Afrikaanse continent, de natuurlijke habitat van de roofvogel, de ongelooflijke overeenkomst tussen de merkwaardige vorm van de vogel en die van de pluimen van Engelse secretarissen uit de 18e eeuw met veren in het haar onderstreepten; ook het gewicht en de afmetingen van de vogel zijn opmerkelijk. De secretarisvogel kan een hoogte van 1,35 meter bereiken, meer dan 3 kilo wegen en heeft een spanwijdte van ongeveer 2 meter!

Advertisement
Franz Van Heerden/Pexels

Franz Van Heerden/Pexels

Met zijn relatief kleine kop en haaksnavel heeft de secretarisvogel een verenkleed dat lichtgrijs-blauw is en zijn veren gepositioneerd in de brede vleugels zijn zwart. Zijn poten zijn lang en krachtig en worden, zoals eerder genoemd, gebruikt om terrestrische prooien te grijpen. Hun Afrikaanse "dieet" omvat meestal bedreigende slangen zoals cobra's, maar vooral hagedissen, amfibieën, knaagdieren en vogeleieren kleiner dan die van haviken en adelaars, waarmee de Sagittarius Serpentarius zijn statigheid deelt.

Keven Law/Wikimedia

Keven Law/Wikimedia

De verscheidenheid van het "dieet" van de roofvogel is een rechtstreeks gevolg van zijn aangeboren vermogen om zijn prooi "te voet" te grijpen in vergelijking met zijn soortgenoten; de secretarisvogel kan namelijk in kleine stapjes op het aardoppervlak reizen tot 30 kilometer per dag op zoek naar slangen, insecten of andere soorten dieren. Het is daarom geen toeval dat deze buitengewone roofvogels de voorkeur geven aan jagen in uitgestrekte graslanden met weinig bomen en lage begroeiing, ook al zijn hun nesten meestal gebouwd op acaciabomen, waar de vrouwtjes van de soort ten minste 2 of 3 eieren leggen gedurende ongeveer 3 dagen.

Lip Kee/Flickr

Lip Kee/Flickr

De kleine "serpentarius” verlaat de incubatietijd pas na ongeveer 60 dagen, ook al beginnen ze hun brede vleugels pas na 80 dagen uit te slaan, wanneer hun ouders hen meeslepen naar de prairies voor de eerste expedities van jacht op dieren en kleine insecten.

Tegenwoordig behoort dit prachtige exemplaar van roofvogels met ongewone capaciteiten en ongelooflijke veren ook tot de protagonisten van de officiële wapenschilden van Soedan en Zuid-Afrika!

Advertisement
Advertisement