De geur van "oud" begint al op 30-jarige leeftijd te verschijnen: een wetenschappelijk onderzoek bevestigt het - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De geur van "oud" begint al op 30-jarige…
Klimaatverandering zou de menselijke beschaving in 2050 kunnen doen instorten, beweert een nieuw rapport Een ecologisch houten paneel ontwikkeld dat in staat is om huiselijke omgevingen kosteloos te verkoelen

De geur van "oud" begint al op 30-jarige leeftijd te verschijnen: een wetenschappelijk onderzoek bevestigt het

Door Janine
1.498
Advertisement

Velen lijken het niet te merken, maar op de leeftijd van dertig veranderen er veel dingen: we groeien, we rijpen, we ontwikkelen ons vermogen tot het maximum. Zelfs fysiek ondergaan we verschillende transformaties: de eerste grijze haren beginnen te verschijnen, de eerste rimpels, we worden zwaarder omdat het metabolisme minder efficiënt wordt.

Maar er is nog iets dat opvalt: de geur van oud.

foto: Pixnio

Met "oude geur" wordt die specifieke lichaamsgeur bedoeld die van een oudere persoon afkomstig is. Het is een gemakkelijk herkenbare geur die meestal wordt geassocieerd met oude mensen. Volgens onderzoek van de chemicus José María Antón, onderzoeker bij de Spaanse Nationale Onderzoeksraad, is deze geur eigenlijk altijd in het lichaam aanwezig geweest, maar voor het grootste deel van het leven is deze geur bedekt door andere geuren.

In 2012 publiceerde de onderzoeker Johan Lundström van het Karolinska Institutet in Stockholm een artikel in het Monell Chemical Senses Center waarin een molecuul werd geïdentificeerd, het 2-Nonenal. Lundström heeft ontdekt dat dit molecuul is gekoppeld aan veranderingen in lichaamsgeur.

foto: Pixabay

Volgens de onderzoekers had het 2-Nonenal in het verleden een werkelijk significant evolutionair belang omdat het primitieve mannen toestond om, met het enige reukvermogen, de jongere partners te onderscheiden die in staat waren zich voort te planten van de meer volwassene. Studies hebben bevestigd dat de geur van oud begint te verschijnen rond de leeftijd van 30 en dat de menselijke soort nog steeds in staat is om het te ruiken.

In Japan, een cultuur die enorme waarde hecht aan persoonlijke hygiëne, is deze karakteristieke geur (kareishu genaamd) sterk negatief omdat het wordt beschouwd als het effect van slechte persoonlijke hygiëne. Zoals echter uitgelegd, heeft de geur van oudere mensen niets te maken met hygiëne, terwijl het kan worden beschouwd als de ware scheidslijn tussen jeugd en volwassen leeftijd.

Kortom, maak je geen zorgen als je 30 bent en een vreemde geur ruikt: je bent volwassen aan het worden!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt